Kuikentje Kip

Tik Tak bij Omilia – Kuikentje Kip

De eerste live aflevering van “Tik Tak bij Omilia” is een feit!

Tik Tak

Tik Tak

En de kinderen? Ze vonden het fantastisch.
Ze zaten met z’n viertjes gezellig op een kleed op de grond. We gebruikten de tafel om de voorstelling op te geven. Het is even organiseren dat je praktisch alles klaar hebt staan zodat je snel door kan gaan naar het volgende onderwerp in de voorstelling. Maar als alles dan klaar is, dan beginnen we.

Zodra het eerste deuntje klinkt kijken de kinderen gefocust naar het Tik Tak huisje. Fascinerend vinden ze het, die kuikentjes die ronddraaien. Ook de daarop volgende fragmenten vonden ze leuk om te zien. Ze raadden wat er getekend werd. Een kip!
Ook bij de puzzel keken ze aandachtig wat er achter de blaadjes tevoorschijn kwam.
Bij de puzzel met vier stukjes die aan elkaar geplakt werden, raadden ze al snel dat het een ei was… In een eierdopje.
Ook de bekerdans met het verstopte ei eronder viel in de smaak. Het ritme van de muziek was er ook aanstekelijk bij.
De lopende en dansende kip. Die moest nog maar een keertje 😉 vonden ze.
Van de blokken bouwde ik twee torens. Hiervoor gebruikte ik vier kleine en vier grote blokken.
Daarna hoorden we de klok weer, en gingen de kuikens en het hondje weer weg. Ze gingen slapen, aldus de kinderen 😉

Naderhand hebben besproken wat er allemaal voorbij is gekomen, en hebben de kinderen met de materialen gespeeld. Ze bouwden torens met de blokken, lieten de eierdopjes dansen en de eieren werden verdeeld in de bakjes.

De kinderen waren het meest gefascineerd door het begin en einde, als de kuikentjes draaien.

Zij en ik vonden hebben genoten, en het nodigt zeker uit naar meer.
In ieder geval mag ik morgen weer ‘optreden’, er werd namelijk al gevraagd wanneer we weer ‘tik tak’ gaan doen…
En de andere gastkinderen vinden het spel ook vast interessant :)

In sommige kleuterklassen wordt Tik Tak ook live gespeeld, daar heb ik ook de inspiratie vandaan om het ook te introduceren bij Omilia :)

 

Hieronder nog wat achtergrondinformatie over Tik Tak

Tik Tak is een Belgisch kinderprogramma dat uitgezonden werd van 1981 tot 1991 op de toenmalige BRT (nu VRT). Naast Het Journaal, het weerbericht en Panorama (alle drie uit 1953), is het één van de langstlopende onafgebroken uitgezonden televisieprogramma’s van de openbare omroep.

Het programma werd uitgedacht door Mil Lenssens, die op het programma-idee kwam toen hij enkele kinderen geboeid zag kijken naar de uitzending van een lotto-trekking. De voorspelbare, repetitieve mix van kleuren, beweging en muzikale ritmes verwerkte hij samen met Clien De Vuyst in het programma.

Er werden 366 afleveringen opgenomen (goed voor 1 aflevering per dag, met 1 extra aflevering voor schrikkeljaren). Elke aflevering begint met schaapjes (en de occasionele hond) die bij zonsondergang op een plateau ronddraaien, en eindigt met een schaduwfiguur (Ann Ricour), die allerlei avonturen beleeft in vijf verschillende kleurboeken.

De eerste uitzending van het programma vond plaats op 1 november 1981 op de toenmalige BRT. Tot 2006 werd het uitgezonden op Ketnet, daarna is het van de buis verdwenen.  

 

 • Herfst
  Herfst
 • Lente
  Lente
 • 04 – Dotje de kip
  04 – Dotje de kip
 • Ziek zijn
  Ziek zijn

2 Comments. Leave your Comment right now:

 1. by Anoniem

  Super leuk Wat een super leuk idee

 2. by Tineke

  Wat een vrolijke boel!

Laat een bericht achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>