2. Spelen en ontdekken

In het jonge leven wordt er soms toch al veel van kinderen verwacht. Ik vind het belangrijk dat een kind ook gewoon kind kan zijn door lekker zijn of haar eigen gang te gaan en op te gaan in het spel. Door zelf te spelen kunnen kinderen zich echt mens voelen en daarbij ontwikkelen ze zich onbewust enorm verder.

Kleding
De mode van tegenwoordig past niet altijd bij een optimale speelomgeving. Strakke broeken werken belemmerend in het spel waardoor kinderen niet vrij kunnen bewegen. Hierdoor kan een kind bijvoorbeeld niet op een loopauto klimmen waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. Ook in verband met zelfredzaamheid is het belangrijk om kinderen gemakkelijke kleding aan te trekken zodat ze deze zelf kunnen aan en uittrekken.
Ik verwacht dat ouders hiermee rekening houden als ze het kind kleden.

Vrij spel
Als kinderen vrij spelen krijgen ze de kans om zich te verplaatsen in andere rollen. Kinderen doen ouderen na en kunnen helemaal opgaan in hun spel. Als ze hier ruimschoots de mogelijkheid voor krijgen wordt hun sociale- emotionele ontwikkeling gestimuleerd. Ze kijken om zich heen, spelen rollenspellen en leren op deze manier hun eigen ‘ik’ kennen en om te gaan met anderen. Ik vind het heel belangrijk dat er tijd is voor vrij spel. Daarom heb ik in het dagritme bewust een tijd gepland voor vrij spel. De kinderen kunnen hun eigen gang gaan, maar ik hou wel een oogje in het zeil en als ze me betrekken bij hun spel dan doe ik met veel plezier mee.

_M900990
Vrij spel

Inrichting
De woonkamer is aangepast voor de kinderen. Dit betekend onder andere dat er zachte matten op de grond liggen waar ze heerlijk op kunnen spelen.
Verder staat er een keukentje met allerlei potten en pannen. Deze spreekt de kinderen altijd erg aan, en er worden ontelbaar veel gerechten gekookt. Onder de hoge box is een rustig plekje waar kinderen zich wat meer terug kunnen trekken. In de boekenkast, staan op kindhoogte een aantal boeken die de kinderen kunnen pakken om te lezen.
Op de kindertafel staat standaard wat speelmateriaal zoals schudflessen, een puzzel en een paar auto’s. De inrichting van de kindertafel wordt steeds afgewisseld.

De jongste kinderen spelen vaak ook op de zachte matten, met een zacht boxkleed erop. Soms spelen ze heerlijk in de hoge box als ze hier behoefte aan hebben, of als dit nodig is om de veiligheid te waarborgen.

_M902350
Kindertafel

Speelmateriaal
Er is veel meer speelgoed voor kinderen beschikbaar waar ze vrij mee kunnen spelen. Dit pakken we erbij als ze er graag mee willen spelen of als ik denk dat de kinderen hier behoefte aan hebben.
Zo spelen ze en ontdekken ze onder  met:

Kosteloos materiaal – wc rolletjes, lege dozen, lege kruidenpotjes, enz
Lego DuploLego Primo
Houten blokken en de treinbaan
Puzzels
Kapla
Poppen
Tako’s
Ballen
Stapstenen en wiebelkussens
Auto’s
Keuken
Schudflessen

3. Gezamenlijke activiteiten

Coaching van kleine en grote mensen