10 – Feestbrood (rozijnen)

In de feestweek hebben we twee verschillende feestbroden gebakken. Een rozijnen brood en een pizzabrood.
De kinderen genieten erg van koken en bakken, en dat zorgt ervoor dat ze erg gemotiveerd aan de slag gaan. Met als uitkomst iets verrukkelijks!
Ook bij koken en bakken krijgen kinderen op veel verschillende manieren de kans om nieuwe technieken te leren en zich te ontwikkelen. Denk aan: kaneel uit een potje strooien, rozijnen verdelen, deeg uitrollen, deeg oprollen. Ook de zintuigen worden veel geprikkeld: er is veel te ruiken, er is veel te voelen, er is ook veel te bekijken.

Kortom, koken en bakken is leuk, lekker en leerzaam <3

Recept rozijnenbrood:

Ingrediënten:

Voor het deeg:
250 gram bloem
250 gram volkoren meel
15 ml olijfolie
5 gram droge gist
9 gram bakkerszout
2 eetlepels honing/kristalsuiker
350 ml water

Voor de vulling:
Honing
Kaneel
Basterdsuiker
Rozijnen
Grote kandijkorrels om het brood mee te versieren
Een scheutje melk

Nodig:

Mengkom
Warme, vochtige theedoek
Bakpapier
Kwastje
Weegschaal
Bakplaat/vorm

Bereiding: 

Laat de rozijnen (lekker veel) in een bakje minstens 20 minuten wellen. Dep ze daarna goed droog!

Deze keer hebben we de broodbakmachine het grove werk laten doen. Als het deeg in de bakmachine is gekneed kun je het programma uitzetten en het deeg dan een uur in het blik, in de machine laten zitten.
Bestuif vervolgens een plank met bloem een leg het deeg erop. Rol het deeg uit met de deegroller.
Bestrooi het brood met basterdsuiker en kaneel. En gebruik 1/3  deel van de rozijnen.
Vouw beide uitersten van het deeg, dan naar midden. Rol het deeg opnieuw uit
Bestrooi het brood met basterdsuiker en kaneel. En gebruik 1/3  deel van de rozijnen.
Vouw beide uitersten van het deeg, dan naar midden. Rol het deeg opnieuw uit.
Bestrooi het brood met honing, basterdsuiker en kaneel. En gebruik het laatste deel van de rozijnen.
Dan rol je het deeg op. Leg de rol met de naad naar onderen in het bakblik.
Zet het afgedekt nog een 45 min weg, in de oven op 30 graden (30-45 min) werkt ook goed.
Bekwast het deeg met de melk en strooi de kandijkorrel erover heen.
Bak het brood op 200 graden af, in ongeveer 20-30 min.
Eetse!