22 – Met verf experimenteren

De mogelijkheden met verf zijn eindeloos.
In het vorige blog schreef ik over het eerste schilderij. Vaak maken kinderen bij Omilia zo rond hun eerste verjaardag kennis met activiteiten aan tafel. In de keren daarna, de jaren die volgen blijven de kinderen verder ontdekken met verf en andere materialen. Verf heeft een grote aantrekkingskracht op de kinderen, het zet hen aan tot uitproberen en experimenteren.

Soms geef ik de kinderen idee├źn om te proberen, zo ook dit keer. Ze waren aan het stempelen met de vingertoppen, elke kleur werd bewust neergezet op het papier.
Het idee dat ze hun eigen hand afdruk op het papier kunnen maken sprak ze wel aan. Vol concentratie smeerden ze verf op hun handje om hem daarna op het papier te drukken.
Hierbij was het voor mij weer heel mooi om te zien hoe verschillend de kinderen te werk gaan: het ene kind kiest bewust welk kleurtje op welke vinger moet, terwijl het andere kind dit willekeurig lijkt te doen. Stempelen op zich is best een goede oefening voor de peuterhandjes. Goed duwen, even vasthouden en dan in een keer optillen.
Maar wat zijn ze blij! Talloze stempels maken ze, steeds opnieuw de handjes insmeren en weer een afdruk maken. Door het eindeloos herhalen maken ze zich deze handeling helemaal eigen.
En wees niet verbaasd als je dit later op een of andere manier, in een spel of activiteit weer ziet terugkomen :)

 • 14 – Herfstboom
  14 – Herfstboom
 • 02 – We hebben er een geitje bij!
  02 – We hebben er een geitje bij!
 • 21 – Het eerste schilderij
  21 – Het eerste schilderij
 • 18 – Vlinders stempelen
  18 – Vlinders stempelen

Laat een bericht achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>