Blog 33 – Een koningskroon! – 24 april

Een koningskroon!

De kroon is een populair plaatje op tafel. Die wordt direct herkend. Als ik voorstel om ook een kroon te maken, net als de koning, wordt er gejuicht van de pret. Daar hebben de kinderen wel zin in! We pakken de spullen en maken de tafel klaar voor gebruik. We hebben nog een gesprekje over hoe de Nederlandse vlag er ook alweer uitziet. Ik vertel dat de koning maandag jarig is en dat heel Nederland dan feest viert. En dat we dan een oranje slinger, de wimpel aan de vlag hangen. Oranje is een belangrijke feestelijk kleur voor Nederland!

De kinderen mengen zelf verf totdat er de kleur oranje ontstaat. Dit is een leuk proces om te zien, en de kinderen roeren fanatiek de kleuren door elkaar. Als je rood en geel door elkaar mengt krijg je de kleur oranje.
Als de verf oranje is geworden leggen we de kwasten aan de kant en pakken we de wc-rolletjes erbij. Vandaag stempelen en verven de kinderen met wc-rolletjes de kroon oranje. Zo krijg je allerlei rondjes wat een erg feestelijk gezicht geeft! De kinderen leven zich uit en ze gebruiken de wc-rolletjes ook als kwast en vegen er flink mee heen en weer.
Op A3 heb ik een kroon getekend. Voor alle kinderen een andere versie. Zo ontstaan er allemaal unieke kronen die niemand anders heeft!

 

’s Middags lezen we het boek ‘Feestmaal voor de koning’ van Marlies Verhelst. Wat een super leuk boek is dat. Best wel spannend ook.. Want vogelspin heeft zo een lekkere taart gemaakt voor koning leeuw, maar iemand heeft het lekkerste stukje van de taart opgegeten! ‘Wie heeft er van de taart gesnoept?!!’
Zou het de giraf zijn? Of de krokodil? Of misschien toch de vleermuis?
De kinderen hebben dolle pret als de vogelspin opzoek gaat naar de dader, en hij in iedereens mond wil kijken. En wat hij daar allemaal tegenkomt…

 

De volgende dag als de kronen droog zijn, knippen we de kronen uit. Uit het rest papier knip ik een lange strook. Met dubbelzijdige tape plak je de strook aan het ene uiterste van de kroon. Maak de kroon passend door hem even op het hoofd van het kindje te zetten en zo te bepalen waar je het andere uiterste van de kroon aan de strook papier moet plakken.

De kinderen waren erg blij met hun kronen! Ze hebben er een hele tijd ( lees 1 -3 uur ) mee op gelopen. Het was heerlijk weer buiten, en de kronen zijn mooi mee naar buiten gegaan. Zo speelde er ineens een koning en een koningin in de tuin! Wat een geluk dat ik eindelijk de koning en koningin eens in het echt mag ontmoeten. 😉

Nodig:

A3 papier
Dubbelzijdige tape
Schaar
Potlood
Verf: rood en geel
Bakje voor de verf
Kwast om te mengen
Wc-rolletje om te mengen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *