Wasbare luiers bij Omilia

_M901391

Wasbare luiers in de opvang

Ik vind het erg belangrijk om de kinderen, hoe jong ook, kennis te laten maken met de natuur en ze ook liefde daarvoor bij te brengen. Ze leren hier allerlei dingen over planten en dieren en ze spelen met natuurlijke materialen. Back to basic! De kinderen genieten er enorm van. Ze zijn dolgelukkig als ze het zand door hun handen laten glijden. Of als ze zien dat de kleine komkommerplantjes weer een nieuw blaadje erbij heeft gekregen. Ze hebben oog voor de kleine rupsen en weten er alles van af.

Door wasbare luiers te gebruiken leren kinderen op een andere manier ook voor de natuur te zorgen. Want wat gebeurd er eigenlijk met alle wegwerp luiers?

“Meer dan 4 procent van het huishoudelijke restafval in Nederland bestaat uit wegwerpluiers. Jaarlijks dragen ongeveer 550.000 baby’s en kinderen in Nederland luiers. Dat zorgt elk jaar voor 144 miljoen kilo aan luierafval. Per kindje is dat zo’n 260 kilo per jaar ofwel 22 kilo per maand!” – www.millieucentraal.nl

1 maand wegwerpluiers voor 1 kind

Door het gebruik van wasbare luiers tijdens een opvangdag kan ik ongeveer 45 luiers (gemiddeld, afhankelijk van het aantal luierdragende kinderen in de opvang) per week onttrekken aan de afvalstroom. De aanschafkosten en andere kosten zoals het wassen neem ik voor mijn rekening.
Wasbare luierkontjes zijn wel iets dikker, hierdoor is het van belang om kinderen ruime baggy broeken of leggings aan te doen. Ik heb ook reserve kleren klaarliggen, mocht het kledingstuk te strak zitten. De kinderen zelf hebben geen last van een dikker kontje. Ouders geven elke dag 1 luier mee zodat hun kind met een frisse broek weer mee naar huis gaan.

Ik gebruik een tweedelig systeem wat betekent dat het kindje eerst een voorgevormde luier aankrijgt waarover een waterdicht overbroekje gaat. Door met dit systeem te werken is de kans op doorlekken nihil. In sommige situaties ‘boost’ ik de luier wat bij met een extra inlegger zodat ik zeker weet dat het kindje droog blijft. Ik gebruik met veel plezier de Mother-ease Sandy of One Size als voorgevormde luier, met een Mother-ease Rikki overbroekje.
De kinderen zijn er helemaal aan gewend en vinden het prima. De leuke printjes en kleuren van de overbroekjes spreken ze wel aan. Als het weer het toelaat dan hangen we de luiers buiten te drogen na een luierwas, en dikwijls sta ik dit samen met de kinderen te doen.

Omdat ik wasbare luiers erg leuk vindt, heb ik er in de loop der jaren vele uitgeprobeerd. Onderstaande luiers heb ik ook liggen en/of uitgeprobeerd:

Luiers:
TotsBots PeeNut Pad
Flip luiersysteem
Mother-ease Sandy voorgevormde luier
Mother-ease One Size voorgevormde luier
Popolini Two Size Soft
Hu-da voorgevormde luier
Anavy voorgevormde luier
Petit Lulu voorgevormde luier
Bamboozle Strech voorgevormde luier
Prefold vouwluier
Strikluiers

Overbroekjes:
Mother-ease Rikki overbroekje
Mother-ease Airflow overbroekje
Petit Lulu overbroekje
Popowrap overbroekje
Popolini Vento overbroekje
Flip overboekje
Blueberry Coverall overbroekje
PeeNut Wrap overbroekje
Rumparooz overbroekje

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching van kleine en grote mensen