1. Een warme, veilige, vertrouwde en verzorgende omgeving

Geliefd en geborgen weten
Dit is het allerbelangrijkste. Dat de kinderen zich hier geliefd weten en dat ze met een gerust gevoel spelen en ontdekken. Een warme en vertrouwde omgeving wordt gecreëerd doordat de gastouder zich met veel liefde aan elk kind hecht. Elk kind is uniek en bijzonder.
Ik heb intensief contact met de kinderen. Ik leg ze uit wat we gaan doen, en vraag de kinderen wat zij aan het doen zijn. Ook wijs ik dingen aan en leg uit hoe het heet en waar het voor is.

Communicatie, sociale- en emotionele ontwikkeling
Ook al is een kind nog zo klein, het is een mens! Op deze manier wordt er ook met de kinderen gecommuniceerd. Een baby begint al op jonge leeftijd de interactie op de te zoeken van zijn ouders en verzorgers.  Een kind waarvan de gevoelens worden geaccepteerd voelt zich veilig en kan zich beter uiten. Alle gevoelens die kinderen hebben worden geaccepteerd, en zoveel mogelijk benoemd. Als een kind zelf kan vertellen hoe het zich voelt, of wat het graag zou willen doen, is dat zoveel fijner communiceren met elkaar. Het kind wordt hierdoor zelfbewuster en leert omgaan met anderen.  Als een kind begrijpt wat er van hem of haar verwacht wordt kan hij of zij ook normen en waarden leren. Naarmate de taalontwikkeling vordert kan het kind zich ook op andere vlakken makkelijker ontwikkelen.
Ik heb mij verdiept in de communicatie methode How2talk2kids, doormiddel van het boek lezen, de training volgen en door het ook in de dagelijkse omgang toe te passen. Deze manier van communiceren met kinderen spreekt mij bijzonder aan.

Interactie
Interactie

Normen en waarden
Belangrijke normen en waarden die ik de kinderen graag mee geef is dat we om de beurt met speelgoed spelen, in plaats van het af te pakken. En dat we ook samen met speelgoed leren spelen, en dat kinderen met elkaar moeten overleggen als ze iets willen.
Tijdens de eet momenten wachten we aan tafel tot iedereen uit gegeten is. Vaak lezen we ook wel een boekje aan het eind van de maaltijd of zingen we wat liedjes. Zo blijft het voor iedereen leuk.
Als kinderen iets willen, leer ik ze dat ze het aan mij kunnen vragen. Soms is dit nog best moeilijk en is begeleiding hierbij nodig. Dankjewel en alsjeblieft zeggen, samen opruimen en samen de tafel dekken zijn andere belangrijke punten die ik de kinderen graag meegeef.

Samen
Samen

Slapen en spelen
Bij een veilige en verzorgende omgeving hoort ook een veilige plek om te slapen en te spelen. De gastkinderen hebben een slaapkamer waar drie vaste bedden staan. De kinderen slapen zoveel mogelijk in hetzelfde bedje. Elk kind slaapt in zijn of haar eigen slaapzak van thuis, met beddengoed wat dagelijks verschoond word.
De jongste kinderen hebben de mogelijkheid om veilig te spelen in een verhoogde box. Vanhier kunnen ze rustig de woonkamer bekijken, en spelen en ontdekken.

_M903051
Hoge box

Eten en drinken
Een ander onderdeel van verzorging is eten en drinken. Ik vind het belangrijk om de kinderen vers en gezond voedsel aan te bieden. Zo bakken we dagelijks vers brood. De kinderen zijn hier dol op, en genieten steeds weer bij de lunch. We eten elke dag een fruitmix van meerdere soorten fruit. Als tweede tussendoortje eten we weer een mix van fruit, gedroogd fruit, een rijstewafel en groentesnacks.
De kinderen die na 17.30 uur worden opgehaald eten mee met de warme maaltijd van 17.00 uur. Dit is een gezonde maaltijd zoals bijvoorbeeld een stamppot of pasta.
We drinken verse thee, water en melk. Bij het tweede tussendoortje drinken we ook wel een glas diksap/limonade als de kinderen daar zin in hebben.
Jonge kinderen die niet mee kunnen eten, vanwege de leeftijd en/of een speciaal dieet, dienen zelf eten mee te nemen.

Een voorspelbare dagindeling
Een kind dat weet waar het aan toe is hoeft zich geen zorgen te maken over wat er komen gaat. Daarom werken we met een vast dagritme. Overigens volgen baby’s meer hun eigen ritme. Naarmate ze ouder worden volgen ze steeds meer het gangbare ritme. Dit is een natuurlijk proces die de kinderen doormaken.

07.00 Omilia is geopend, kinderen worden nu gebracht – Vrij spelen
10.00 Fruithap – Voorlezen en zingen
10.30 Gezamenlijk activiteit
11.00 Buitenspelen / binnen vrij spelen
12.00 Lunch
13.00 Kinderen slapen of vrij spelen
15.00 Kinderen worden weer wakker
15.30 Tussendoortje
15.45 Vrij spelen
17.00 Avondeten
18.00 Kinderen worden opgehaald

2. Spelen en ontdekken

Coaching van kleine en grote mensen