03 – Het geheime recept voor heerlijke broodjes

Het geheime recept voor heerlijke broodjes

Vandaag hebben we opnieuw heerlijke broodjes gebakken met de andere gastkinderen. Op verzoek hierbij het recept.
Veel plezier ermee!

Ingrediënten:

250 gram bloem
250 gram volkoren meel
15 ml olijfolie
5 gram droge gist
9 gram bakkerszout
2 eetlepels honing/kristalsuiker
320 ml water
Een handvol zadenmix
Eventueel rozijnen, maanzaad, sezamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten. Net wat je lekker lijkt!
Eventueel een geklutst ei voor de topping

Nodig:

Mengkom
Warme, vochtige theedoek
Bakpapier
Kwastje
Weegschaal
Bakplaat/vorm

Voorbereiding: 

Kies je ervoor om rozijnen toe te voegen: Laat ze dan in een bakje minstens 20 minuten wellen. Dep ze daarna goed droog! Of laat ze de dag van te voren al wellen en uitlekken in een vergiet.

Bereidingswijze: 

Deeg bereiden en kneden

Voeg bloem, volkorenmeel, olijfolie, zout, suiker/honing, water en eventuele zaden in een kom. Roer door
Voeg gist toe en roer door
Kneed dit minimaal 10 minuten, of zolang totdat je het deeg als een kauwgum uit elkaar kan trekken. Het deeg plakt in het begin heel erg, maar voeg geen!! bloem toe. Naarmate je doorkneed wordt het steeds minder plakkerig. Aan het eind plakt het nog wel zoals een post-it blaadje, dit is niet erg.
Vet de kom ligt in met olijfolie
Maak een bal van het deeg en leg het weer in de kom, en laat het deeg nu weer afgedekt met folie, 15 minuten staan.

Vulling in het deeg kneden 

OPTIONEEL: Voeg rozijnen toe aan het deeg:
(doe je dit niet laat het deeg dan nu een 1 – 1,5 uur rijzen, tot het deeg verdubbelt is in massa, en lees verder bij 1e rijs)
Vet het dienblad ligt in met zonnebloemolie, en stort het deeg erop.
Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap ter grootte van een A4-tje.
Verdeel 1/3 van de vulling over het oppervlak. Pak de linkerhelft van het deeg op en vouw het net over het midden. Pak dan de rechterhelft op en vouw deze ook net over het midden. Druk de naad goed dicht met de deegroller of je vingers.
Keer het deeg om en herhaal het vouw-vul proces nog twee keer. Zorg ervoor dat je de vulling NIET door het deeg heen drukt!
Vorm het deeg weer tot een bal en leg het terug in de kom.

1e rijs

Zet de kom, afgedekt met een vochtige warme theedoek nu 1 – 1,5 uur op een warme plek te rijzen, tot het in omvang verdubbeld is.

Vormen

Stort het deeg op het dienblad en duw de bal plat tot de lucht eruit is. Maak er dan weer een bal staan en laat het deeg 15 minuten staan. De beslagkom kan je over het deeg heen zetten.
Je kunt nu het deeg vormen zoals onderstaand, of zelf een vorm bedenken.
Rol het deeg uit tot een rechthoek.
Vouw de linkerkant van het deeg over het midden.
Vouw de rechterkant ook over het midden. Druk de naad dicht met handen.
Rol het deeg nu uit zover als de lengte van het bakblik.
Rol het deeg nu op tot een rol. Druk de eerste punten goed aan zodat er geen lucht tussen het deeg kan komen. Rol dan het deeg verder op.
Druk de naad goed dicht en leg de rol met de naad naar beneden in het bakblik.
OPTIONEEL: Als je een topping wilt toevoegen: bestrijk de bovenkant met een geklutst ei en sprenkel de topping daar op. Druk de topping een beetje aan. 

2e rijs

Dek het bakblik af met stuk huishoudfolie en laat het weer een uur rijzen bij kamertemperatuur.
Zorg ervoor dat de oven opgewarmd is tot 180 graden. 

Bakken

Haal het huishoudfolie van het bakblik af en zet het bakblik in de oven. Bak het brood nu in 20-40 minuten gaar. Als het te snel gaat draai dan de temperatuur iets zachter en dek de bovenkant af met een stuk zilverfolie.
Haal het brood direct uit het bakblik en laat het brood afkoelen op een rooster.

Warme broodjes
Warme broodjes