05 – Koninginnesoep

Hoi!

In de aanloop naar Koningsdag hebben we heerlijke Koninginnesoep gemaakt. Een recept van Karin Luiten.
De kinderen hebben hard meegewerkt, want ze konden niet wachten tot we eindelijk de slagroom toe gingen voegen. We hadden namelijk eerst samen het hele recept doorgelezen en toen het woordje “slagroom” viel begonnen de oogjes te glanzen.
Samen met de kinderen hebben we de groente gesneden. De wortelkontjes werden netjes op rijtjes gelegd. Ook hebben de kinderen geleerd goed het mesje te gebruiken. Ze hebben ervaren dat je als je hem verkeerd om houdt er weinig gebeurd hihi
Daarna naar de keuken om de soep te bereiden. Om de beurt mochten de kinderen assisteren met de handelingen. Ze vinden het allemaal zo leuk dat ze amper kunnen wachten op hun beurt. Iets met impulsbeheersing 😉 (dat is helemaal logisch bij jonge kinderen).
De kinderen vinden de soep erg lekker. We doen er nog stukjes brood doorheen zodat het makkelijker op te eten is voor de kinderen.
Hierbij het recept;

Wij maakten twee keer zoveel, dan kunnen alle gastkinderen deze week ervan genieten <3

 

Nodig voor 4 personen:

1 liter groentebouillon of kippenbouillon
250 g bloemkoolroosjes
250 g kruimige aardappelen
1 ui
100 g doperwten (diepvries)
5 worteltjes
handje verse peterselie
100 ml slagroom
1 eetl bloem
1 eetl Dijon-mosterd
snuf cayennepeper
klontje boter.
zout & peper uit de molen

Laat de bouillon heet worden. Giet wat kokend water op de doperwten en laat zo staan. Snipper de ui, snij de wortels in plakjes (of in piepkleine blokjes, als u daar het geduld voor hebt), de aardappelen in stukjes. Verhit wat boter in een soeppan met dikke bodem. Fruit de ui en wortel 3-4 minuten. Bestrooi met een eetlepel bloem en fruit even mee. Voeg de hete bouillon toe, plus de bloemkoolroosjes, aardappel, zout, peper en cayennepeper. Breng aan de kook, laat op laag vuur onder een deksel 5 minuten sudderen. Vis twee flinke soepopscheplepels groente uit de soep en hou apart. Pureer de rest van de soep samen met de room en mosterd fijn met blender of staafmixer. Hak de peterselie fijn. Schep samen met de achtergehouden groente en de uitgelekte doperwten door de soep. Proef op zout en peper.
Zie ook: http://www.kokenmetkarin.nl/2017/04/27/koninginnesoep-voor-koningsdag/