04 – Koningsspelen!

04 – Koningsspelen

Het is bijna Koningsdag 🙂 En daarom houden we deze week de Koningsspelen.
Voor we gaan beginnen met het spelactiviteit vertel ik het een en ander over de koning en dat hij bijna jarig is en dat we dan allemaal groot feest vieren. Op die dag, en andere belangrijke dagen hangen we de vlag uit, met wimpel. Nu hebben we hem even binnen opgehangen zodat de kinderen hem goed kunnen zien. Tijdens het fruitmoment kijken we de inhuldiging terug. Ze zien nu wie de koning en koningin zijn en horen ook het volkslied. Hee, wat is dat eigenlijk? Een volkslied? Ja, hét lied dat bij Nederland hoort en die gezongen wordt op belangrijke dagen. Het is belangrijk om deze te kennen, daarom oefenen wij hem ook. Met de ukelele. En de kinderen genieten ervan.
Ook zingen we dit liedje, op de wijs van “1 2 3 4 hoedje van, hoedje van”

1 2 3 4 vlaggen daar, vlaggen hier
1 2 3 4 vlaggen met plezier
Vaak hangt er een wimpel aan
Door de wind zal die mooi gaan
1 2 3 4 vlaggen met plezier

We oefenen ook nog met de namen. Ze vinden Maxima wel een hele mooie naam hihi. Maar de koning? Die lijkt wel op een schaap zegt een van de kinderen. In het filmpje heeft hij een witte mantel om 😉 Heerlijk hé, die oprechte mening van kinderen.
Als ze horen dat de koning écht leeft en dat hij daar in Den Haag is, wordt gelijk naar het boek van Boer Boris gewezen. Ja, Boris ging ook naar Den Haag, bij oma op bezoek! Mooi om te zien dat er verbanden worden gelegd.

Het spelactiviteit bestaat uit een uitdagende hindernisbaan. De eerste keer worden de pittenzakken van het ene punt naar het andere punt gebracht. Dit is een super populair spel en iedereen doet mee. Ook de kleintjes, op hun manier. Zij lopen niet het parcours, ze kunnen immers nog niet lopen 😉 maar er wordt wel over de hindernissen heen geklommen, en onderzocht met de handen, voeten en mond. Ze observeren de peuters die over evenwichtsbalken heen lopen.
Daarna maken we een andere hindernisbaan. Nu mogen ze eerst van sponsjes torens bouwen, om vervolgens met een bal het parcours te lopen. Aan het eind van het parcours gooien ze met de bal de toren om. Een leuke uitdaging voor de kinderen want de sponsjes zijn best wiebelig. Ook hier gaan de kinderen weer helemaal op in het spel. Zo worden de torens met specifieke kleuren gebouwd.
Als de kinderen uitgegymd zijn worden er kussens gevormd van de sponsjes. Ook worden de stapstenen schoongemaakt.

We houden een koningslunch! Met croissant. De kinderen genieten van deze feestelijke maaltijd 🙂 “omdat de koning bijna jarig is” klinkt het in koor, als ik vraag waarom we eigenlijk een koningslunch houden.

De kinderen hebben zin in een leuk spel. Ik pak de kapla terwijl ze de schuursponjes op tafel verzamelen. Dan bespreken we “waar woont de koning eigenlijk?” “In de kerk!” Zegt de een. Ja de inhuldiging was inderdaad in een kerk, maar daar woont hij niet… In het boek Nederland van Charlotte Dematons staat wel een mooie tekening van een paleis. De kinderen vinden het wel héél mooi! Dan krijgen ze de opdracht om een huis of paleis voor de koning te maken. Ik ben benieuwd wat ze gaan maken. Het ene kind begint met een vloer van sponsjes waarop de kapla blokjes een soort torenhuis vormen. Het andere kind bouwt vooral plat op tafel. Sommige huizen veranderen elke minuut van vorm. Er wordt ontdekt dat je de kapla op allerlei verschillende manieren kan stapelen. Er worden bruggen en wegen gemaakt. Nijntje wordt erbij gehaald, zij past precies in een huis! Het huis wordt aan haar aangepast zo dat ze er helemaal in zit. Je kan door de kieren haar ogen nog wel zien. Het bouwen met de sponsjes blijft leuk, lekker wiebelig. Ze zijn zacht, en ik zie dat sommige kinderen helemaal dromerig worden als ze ermee spelen. Dat is wat er gebeurd met sensoryplay. De zintuigen worden geprikkeld en dat geeft ze rust. Zen!

De kinderen hebben zin om te kleuren. Nadat ze alle spullen hebben verzameld tip ik “je zou wel een vlag kunnen tekenen”. En inderdaad er worden vlaggen gemaakt! Als de tekeningen af zijn worden de vlaggen uitgeknipt. Er worden ook hartjes getekend en op de achterkant van de vlag geplakt “voor de koning” is de reden. Want: “hij is bijna jarig!” Onder het tekenen komen alle kleuren voorbij. De vlag wordt goed bestudeerd. De vlag van een van de kinderen krijgt een roze lijst, want dat is zo’n mooie kleur! Een ander kind lijmt de vlag aan elkaar. De vlag wordt met 1 cm dikke lijm ingesmeerd. Het lijkt wel slijm, met glitters. Die zaten toevallig nog in de lijm. Het geeft zo wel een grappig effect, al ben ik benieuwd hoelang het duurt voor deze vlag is opgedroogd…

Al met al hebben de kinderen zo in een paar dagen toch een hele hoop, spelenderwijs, weer geleerd over de koning en de vlag. We hebben afgesproken dat ik nog een Tik Tak Koningsdag voorbereid. Toen we dat afspraken kreeg ik gelijk allemaal tips over wat er allemaal langs moeten komen: slingers, vlaggen, cadeautjes, taart… We zullen zien!

 

Een gedachte over “04 – Koningsspelen!”

Reacties zijn gesloten.