Systemen wasbare luiers

_M901391

Systemen wasbare luiers

Er zijn verschillende systemen om wasbare luiers te gebruiken.
Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet

Tweedelig systeem

Bij dit systeem gebruik je een voorgevormde luier waar een waterdicht overbroekje overheen gaat.
Doordat de luier mooi aansluit op het lijfje is de kans op lekken klein. De luiers absorberen goed en kunnen ook als nachtluier worden gebruikt.
Bij een luierverschoning kun je het overbroekje vaak weer opnieuw gebruiken.
Een nadeel is, afhankelijk van het materiaal, de droogtijd van de luier. Deze is soms traag.
In de zomer is dit geen probleem maar in de winter als je de was binnen ophangt dien je er wel rekening mee te houden door er bijvoorbeeld een paar extra aan te kopen.

All in two

De all in two is een waterdicht overbroekje waarin je een inlegger legt of vastklikt met drukknoopjes. Het voordeel van dit systeem is dat je de overbroekjes kan hergebruiken. Bij de verschoning verwissel je alleen de inlegger. Zo gaat een luierverschoning erg makkelijk!
Een nadeel van dit systeem is dat soms de ontlasting net naast de inlegger terecht komt waardoor je het overbroekje ook gelijk moet wassen. Je hebt hierdoor wat extra overbroekjes nodig dan bij het tweedelig systeem.
De droogtijd van deze luier is afhankelijk van het soort inlegger dat gebruikt wordt.

Pocketluier

Een pocketluier is een waterdicht broekje met een opening aan de binnenkant waar je inleggers in kunt stoppen. Zo heb je 1 luier die je naar eigen wens kan boosten.
Deze luiers hebben minder absorptievermogen dan andere systemen, hierdoor is de kans op lekken groter.
Een voordeel is dat de droogtijd van deze luier wel snel is, afhankelijk van de inleggers.

All in one

De all in one is een kant en klare luier. De buitenkant is een waterdicht overbroekje en aan de binnenzijde zit de vaste inlegger. Het voordeel is het gemak.
Je doet deze luier net zo makkelijk om als een wegwerp luier. Twee klittenbandjes of drukknoopjes en je bent klaar! Ook is het luierkontje minder dik dan bij het tweedelig systeem.
Dit type luiers zijn duurder in aanschaf.
Ze hebben minder absorptievermogen dan een tweedelig systeem, daarom zijn ze als nachtluier niet aan te raden.

_M909510

Toebehoren

Inlegvellen

De meeste mensen gebruiken een inlegvel in de luier om de ontlasting in op te vangen. Dit inlegvel verwijder je uit de luier en kan je zo in de prullenbak weggooien.
Sommige inlegvellen mogen wel door het toilet gespoeld worden, maar hierover zijn de meningen over verdeeld. 😉
Je kunt ook een inlegvel van fleece gebruiken. Ontlasting blijft hier op liggen en je kunt het daardoor zo in de wc laten vallen. Daarna was je het fleecedoekje en gebruik je opnieuw.
Een voordeel van fleece is het droge gevoel wat gecreëerd wordt. Tegelijk heeft fleece als nadeel dat het kan broeien waardoor luieruitslag op de loer ligt.

Wasbare billendoekjes

Om het cirkeltje helemaal rond te maken kun je ook wasbare billendoekjes gebruiken. Deze doekjes was je gewoon mee met de luierwas en gebruik je weer opnieuw.
Het zijn gewoon zachte doekjes die je eerst even nat maakt met water. Je kunt de doekjes ook klaarleggen in een bakje met water.
Aan het water kun je een drupje babyolie of tea tree olie toevoegen zodat je de billen makkelijker kunt schoonvegen.
Door wasbare billendoekjes te gebruiken zorg je ervoor dat er geen irriterende stoffen tegen de kwetsbare babyhuid aankomt.

Luieremmer en wasnet

Afhankelijk van hoevaak er gewassen wordt heb je een aantal luieremmers nodig. In elke luieremmer kun je een wasnet hangen. Hier komen dan alle luiers en doekjes in terecht.
Als het tijd is om te wassen kan het wasnet met alle luiers zo in de wasmachine gedaan worden.
In 1 luieremmer gaan ongeveer 12 luiers (afhankelijk van het luiersysteem).

_M901424

Wasroutine

Wat is de juiste manier van wassen van de luier?

Het is erg belangrijk om de luiers goed schoon te wassen. Daarom is een los snelprogramma of spoelprogramma aan te raden om eerst te gebruiken.  Hierdoor wordt de ergste vuiligheid al weggespoeld en gaan de luiers redelijk schoon de hoofdwas in.
Dit programma is in een kwartier tot half uurtje klaar.
Daarna zet je een lang programma katoenenwas aan op 60 graden.
Wasbare luiers hoeven niet voorgeweekt te worden in emmers water. Sommige luiers kunnen in de droger maar de levensduur is wellicht korter dan als je ze aan de lijn hangt. Even kijken op het waslabel van de luier zelf is altijd aan te raden.
Er zijn vele wasmiddelen op de markt. In al die wasmiddelen zitten stoffen die je juist niet of juist wel nodig hebt voor de luierwas. Op deze website http://www.theclothdiaperfiles.nl/ staat veel informatie over wasmiddelen.

 _M901452

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Coaching van kleine en grote mensen