Een kaarsenhouder
Regen
Zon
Wind
Stilte
Bruine en rode bladeren
Kastanjes
In de plassen stampen
Snottebellen en zakdoeken
Sjaal en regenlaarzen
Licht en donker
Sfeer en gezelligheid
Thee met honing en een scheut melk
Warme appel met kaneel en rozijnen
Kaarsen en kleur
Het is herfst!
We hebben met brooddeeg geknutseld. Tijdens het maakproces hebben we eetbare kleurstof toegevoegd waardoor het deeg een groene kleur heeft gekregen. Zo krijgt het gelijk sfeer!
Eerst hebben we een grote bal gemaakt en naar eigen inzicht maakten de kinderen hem plat en duwden de waxinelichtjes in het deeg. Toch was het kennelijk niet helemaal naar wens. Zo kwam het dat de lichtjes er weer uitgevist werden, en het deeg aan stukken werd getrokken. Daarna werd alles weer aan elkaar geplakt en werden de lichtjes er weer in geduwd.
Ik blijf het bijzonder vinden dat elk kind, hoe jong ook, zo’n eigen wil en inzicht bezit en toepast.
Nodig
4 delen bloem – 100 gram
2 delen zout – 50 gram
2 delen water – 50 gram
1 lepel olie
Eetbare kleurstof
Kom
Bakpapier
Placemat
Bereiding van het deeg
Meng de bloem en zout in de kom door elkaar. Voeg daarna het water en olie toe.
Kneed het mengsel tot een stevig deeg.
Als het deeg te veel blijft plakken voeg dan een beetje bloem toe.
Als het deeg te kruimelig is voeg dan een beetje water toe.
Je kan samen met je kind het deeg maken. Kneden en kliederen vinden kinderen meestal wel erg leuk om te doen. Let er wel op dat hij of zij geen hapje neemt, het is tenslotte geen eetbaar deeg met al het zout erin.
In de oven
Nu kan het werk in de oven. Laat het werkje op het bakpapier liggen, en leg het op het rooster in het midden van de oven. Stel de oven het eerste uur in op 100 graden. Zet hem het tweede uur op 150 graden.
Wat een super leuke ideetjes heb je op je site staan! Ik ga nog vaak terug komen om te snuffelen 🙂 Ga zo door!