Blog 35 – 28 oktober 2014 – Naar het Gordoncongres

Naar het Gordoncongres

Jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk in elk vakgebied. Zo ook bij mijn werk als gastouder. Ik kijk er al even naar uit, en inmiddels is het al over twee dagen; Het Gordoncongres. Nee, dit gaat niet over de bekende zanger en tv-presentator/jurylid maar over een manier van opvoeden. Of beter gezegd ‘een manier van omgaan met je medemens’. Thomas Gordon (1918 – 2002) was een Amerikaanse psycholoog die van mening was dat het gebruiken van macht binnen een relatie schadelijk is. Hij werd wereldberoemd met zijn boek ‘Luisteren naar kinderen’. In dit boek staat beschreven hoe opvoeders en kinderen beter met elkaar kunnen communiceren zonder dat ze daarbij hun macht misbruiken.

Het boek is interessant om te lezen. Ik ben van mening dat als je op deze manier met elkaar omgaat iedereen gewaardeerd wordt, wat zorgt voor een fijne harmonie in huis. Hierdoor kan iedereen tot zijn recht komen. Overigens is deze manier van omgaan met elkaar ook prima toepasbaar in volwassen relaties.

Op het congres zullen een aantal lezingen worden gehouden en er worden workshops aangeboden. Zo zal Micha de Winter (hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, en auteur van het boek ‘Verbeter de wereld, begin bij de opvoeding’) een interactieve lezing over democratisch opvoeden geven. En Saskia Henderson (auteur van het boek ‘In ons gezin gaat alles prima, maar soms…’) zal toelichten waarom het belangrijk is om ik-boodschappen te geven, en actief te luisteren.
Workshops die gevolgd kunnen worden zijn onder andere ‘En nu naar de gang !? Over straffen en belonen en de valkuilen’. En ‘Ik had hem eerst!!! Over kinderruzies’. En ‘Je luistert ook nooit! Over actief luisteren naar kinderen’.

Ik ben heel erg benieuwd en kijk er naar uit!

Wil je meer lezen? Neem hier een kijkje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *