Blog 11 – 24 april 2014 – Jaarproject: elke week een schilderij (week 1)

Jaarproject: elke week een schilderij (week 1)

Een kind is volop in ontwikkeling. Over een jaar is het kleine mini mensje al een heel stuk verder ontwikkelt dan nu. Het lijkt me leuk om dit proces vast te leggen op een creatieve manier. Daarom dit jaar project. Elke week schilderen de kinderen 1 schilderij. Na een jaar hebben we 52 schilderijen waarin we waarschijnlijk wel diverse ontwikkelingen kunnen zien.
Voor de kinderen is dit ook een leuk project, want ze maken niet zomaar een schilderij. Nee, we hangen het op in de woonkamer en waarderen het schilderij. Buiten dat ik het écht mooi vind wat ze maken, geeft dit de kinderen een positief gevoel over wie ze zijn en wat ze doen.

We zitten weer aan de keukentafel. Om te voorkomen dat de kinderen zich helemaal onderverven krijgen ze een mooie handdoek als slab om. Je kunt ook een oud overhemd gebruiken, of een echt kinderschort. Voor mijn dochter is dit de eerste keer dat ze gaat verven. Ik leg een A3 papier voor haar neer en spuit een paar klodders verf op een oud bordje. Ik doe voor hoe ze haar hand in de verf kan dopen en dan op het papier kan vegen. Maar ze vind het bordje veel leuker dan het vel papier. In plaats van dat ze de verf op het papier uitstrijkt, begint ze de verf in het bordje flink door te roeren. Ik kan er wel om lachen. Dat heeft ze goed bekeken! Maar ja, het lijkt me wel leuk als ze een schilderij gaat maken. Daarom spuit ik een paar klodders verf op het papier en zet het bordje aan de kant. Nu begint ze flink te vegen over het papier en ontstaan er mooie lijnen, en mengen de kleuren flink tot een bijna groene massa (blauw en geel).

Na afloop nog flink de handen soppen en de tafel, kinderstoel e.d. Ze heeft er een flink zooitje van gemaakt… Is dat erg? Nee, ik heb daar geen problemen mee. Als ik naar haar kijk, dat blije gezichtje, helemaal trots op haar schilderij. Daar doe ik het voor!

Wat heb je nodig

Verschillende kleuren vingerverf
A3 stevig papier
Een schort/theedoek/oud overhemd
Een emmer sop
Een zeil om de tafel mee af te dekken

 

 • 02 – Moppereend
  02 – Moppereend
 • Blog 41 – Lampjesslinger
  Blog 41 – Lampjesslinger
 • Blog 35 – Stoplicht
  Blog 35 – Stoplicht
 • Blog 44 – Papa is nummer 1! – 21 juni
  Blog 44 – Papa is nummer 1! – 21 juni