03 – Sloffen voor de koning

Afgelopen week vierden we Koningsweek!
Dat was een groot feest. We leerden nieuwe woorden, en we ontdekten welke kleuren de vlag van Nederland heeft.
Die hebben de kinderen ook geverfd. Ze knutselden ook een kroon zodat ze helemaal voorbereid waren op Koningsdag.


De kinderen hebben ook veel vlaggen opgegeten 😉 We legden het eten zo neer, als de kleuren van de vlag. Hij smaakte heerlijk!

We hebben de Koningsweek afgesloten met het bakken van een oranje kwarkcake, in de vorm van een slof. De kinderen riepen al snel: ‘dat zijn de sloffen voor Koning!’ Zo leuk.
Hieronder het recept:

Oranje kwarkcake

Voor de cake:
4 eieren
200 gram zelfrijzend amandelmeel
200 gram kristalsuiker
70 ml vers geperste sinaasappelsap
rasp van 1 sinaasappel

Voor de kwark
500 gram kwark
250 gram slagroom
6 blaadjes gelatine
100 ml vers geperste sinaasappelsap

Bereiding cake:
Mix de eieren en suiker tot een los en luchtig geheel.
Voeg het amandelmeel toe, en mix even door.
Rasp de sinaasappel, maar stop optijd zodat je het witte niet gebruikt.
Pers de sinaasappel uit, en voeg dit toe samen met de rasp.
Boter de vorm goed in, en bestrooi met bloem of poedersuiker. Wij gebruikten twee slofvormen en twee kleine mini taartvormpjes. Een gewone taartvorm kan ook.
Bak de cake op 160 graden in ongeveer een 30 minuten goudbruin en gaar.
Laat hem afkoelen in de vorm.

Bereiding kwark:
Wel de gelatineblaadjes in een kommetje koud water, ongeveer 10 minuten.
Klop de slagroom op
Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze in een pannetje met een klein beetje water.
Verwarm en roer tot de gelatine is opgelost. Voeg de versgeperste sinaasappelsap toe.
Roer de kwark door de slagroom.
Voeg het gelatine/sinaasappelsap mengsel toe.
Roer goed door en laat vervolgens rustig staan tot de cake is afgekoeld.
Doe dan de kwark op de cake en laat het in zijn geheel minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Garneer met verse manderijntjes.

Zo hebben we samen met veel liefde een overheerlijke “sinaasappeltjes van oranje cake” gebakken! En hij smaakte heel feestelijk en fris.

 

Zo was dit een heel geslaagde en gezellige Koningsweek 🙂