25 – Sint en piet!

Sint en piet zijn al terug naar Spanje, maar het was té leuk om er niet even een bericht over te schrijven.
We hielden ons afgelopen week bezig met onder andere pietengym en speculaaspoppen bakken. Ook had een piet een zak vol pakjes gebracht toen wij ons middagdutje deden…

 

photo_2018-12-11_22-26-35

Pietengym
Sinterklaas had een probleem… De vrachtwagen vol pakjes kwam bijna aan bij het pakhuis maar kon niet dichtbij genoeg komen. De weg was afgesloten! wij pieten hielpen de Sint graag door alle pakjes uit de vrachtwagen te halen en naar het pakhuis te sjouwen. Het waren heel veel pakjes. Gelukkig waren we erg gemotiveerd om ze in het pakhuis te brengen.

Speculaaspoppen
Na kruidnoten en pepernoten de afgelopen jaren bakken we dit keer speculaas. In houten koekplanken. We hebben een pop en een molen. Eerst maken we het deeg. De kinderen staan te popelen om ingrediënten toe te voegen, te roeren en te kneden. Zo maken we samen een mooi deeg.
Na ruim een uur rusten kunnen we verder met het proces. We strooien bloem in de koekplanken en daarna kunnen we de vorm vullen met deeg. Als het deeg overal zit rollen ze het met de deegroller glad. De truc is om de pop of molen daarna uit de vorm te krijgen en op de bakplaat te leggen. De kinderen kijken geboeid toe, en wat een feest als het gelukt is! Daarna nog even bestrijken met een beetje melk en dan kan het de oven in.
De koeken waren heerlijk! Alle kinderen namen hun molen of pop mee naar huis, zo kunnen ook de ouders ervan genieten :)

Speculaaspoppen en molens

Speculaaspoppen en molens

Recept
Hulpmiddelen:
Koekplank (bestrooien met bloem)
Bakpapier
Rooster om de koeken te laten afkoelen

Ingrediënten:
600 gram bloem
250 gram boter
2 eieren
300 gram bruine suiker
1/2 theelepel zout
10 gram bakpoeder
10 gram speculaaskruiden

Werkwijze:
Boter, suiker, zout, eieren in een kom mengen. Meel, kruiden en bakpoeder mengen. Daarna samenvoegen en tot een deeg kneden.
Minimaal 1 uur in de koelkast laten rusten.
Deeg op de vorm leggen, en met beide handpalmen in de uitgesneden vorm drukken. Zodra de vorm goed gevuld is, het overtollige deeg met de deegroller verwijderen.
De vorm omdraaien de het deeg voorzichtig op de bakplaat laten zakken.
Het deeg met melk bestrijken en daarna in 12-14 minuten op 200 graden afbakken in de oven.
Daarna laten afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!

  • Blog 60 – Sinterklaas
    Blog 60 – Sinterklaas
  • Blog 41 – Houtskoolpiet – 03 december 2014
    Blog 41 – Houtskoolpiet – 03 december 2014