24 – Vos gaat verhuizen

Vos gaat verhuizen!

Verhuizen is best ingrijpend voor kinderen. In hun jonge leven kunnen ze amper bevatten wat dit allemaal precies inhoud. Het is ook niet makkelijk omdat verhuizen niet in 1 dag klaar is. Vaak moet in het nieuwe huis nog geklust worden voor de daadwerkelijke verhuizing. Om het wat overzichtelijker te maken voor het jonge kind lezen we vaak het boekje over Bobbi die gaat verhuizen. Door allerlei vragen te stellen over de plaatjes kan het kind meer verbanden liggen en meer begrijpen over dit onderwerp.

Vandaag hebben we actief een spel gespeeld over verhuizen. Door het te spelen ervaren de kinderen met al hun zintuigen wat verhuizen is.
Zo ging het spel:

Vos woont in een huis...

Vos woont in een huis…

Vos woont in een huis. Hij heeft een kast, een bed, stoelen en nog veel meer spullen. Maar Vos heeft een probleem! Er komt een andere vos bij hem wonen en nu is het huis veeel te klein.
We gingen samen met Vos opzoek naar een groter huis. Na een uitgebreide zoektocht kwamen we bij een groot huis aan.
Hé wat staat er eigenlijk op dat bord in de tuin? ‘Huis te koop’
Vos wilde het huis wel kopen! Hier zou hij heel fijn in kunnen wonen.

We keken binnen in het huis en zagen blauwe muren! Nee, dat wilde Vos echt niet. We gingen aan de slag om het huis te verven. We gebruikten allerlei kleuren. Wit, goud, zilver, rood, enz..
De kinderen verfden gedreven de binnenkant én de buitenkant. Ook het plafond pakten ze mee. Ook werd er een badkamer aangelegd. Wat een hoop werk!
Het was fijn dat we met zoveel mensen waren om Vos te helpen want dan gaat het klussen sneller.

Nieuwe huis verven

Nieuwe huis verven

Toen alles strak in de lak zat, bekeek Vos het huis van top tot teen. Hij vond het prachtig. Alleen moest hij zo niesen de hele tijd. Het huis was érg stoffig van al dat klussen. Zo kunnen we niet verhuizen, zei hij. Dus we gingen aan de gang om het hele huis te poetsen. Ook nu weer, en van binnen en van buiten. Er werd ook flink geboord en gezaagd, en we maakten een nieuwe badkamer!

Nieuwe huis poetsen

Vos liep door het schone huis. Hij bedacht dat de vloer wel erg saai was zo en vroeg of we misschien vloerbedekking wilde leggen. Nou dat laten we ons geen tweede keer zeggen en we gingen vol overgave aan de slag. We legden ook tegels en laminaat. En de kinderen wilden ook graag de muren behangen. Eerst smeren ze het behang flink in met lijm en dan wordt het opgeplakt. De buitenmuren werden ook behangen. En zeg nou zelf, dit maakt het huis toch wel een stuk vrolijker!
Een kind legde ook de trap aan. Dit was een bijzondere trap; je gaat omhoog, omlaag, omhoog, omlaag en weer omhoog. En dan ben je boven! Dit alles in glooiende lijnen.

Vos was erg tevreden met het resultaat. Nu was het tijd om naar het oude huis terug te gaan.
Wat een hoop spullen heeft hij! We stopten alles in dozen. De dozen plakten we goed dicht, en we schreven op de doos wat er in zit. Uiteindelijk stond heel het huis vol met dozen.
Toen was het tijd om de verhuiswagen te bellen. De grote vrachtwagen kwam aangereden en samen sjouwden we alle dozen in de vrachtwagen. Sommige dozen moesten we heel voorzichtig tillen want daar zaten breekbare spullen in. Het paste maar net in de vrachtwagen… Snel de klep dicht.

De verhuizer wilde al wegrijden maar we waren nog iets heel belangrijks vergeten! We keken samen met Vos in alle kamers of we wel alles hadden meegenomen en niks waren vergeten. Gelukkig! Alles was mee.

Zijn alle kamers leeg?

Zijn alle kamers leeg?

Nu was het tijd om afscheid te nemen van dit huis. ‘Daaag lief huis! Het was heel fijn hier maar nu gaan we in een ander huis wonen. Tot ziens!’ Samen met Vos deden we deur op slot en zwaaiden nog een keer naar het oude huis.
We reden naar het nieuwe huis, en haalde alle dozen uit de vrachtauto. Wat een werk! Nadat we alles hadden uitgepakt en hadden neergezet was het tijd om samen te eten. Een van de kinderen had komkommersoep gemaakt. Hhhhmmmm lekker! We waren ook erg gelukkig dat we al onze spulletjes weer hadden gevonden. De doos met speelgoed en heel veel boekendozen, en alle andere spulletjes.

Vos was heel blij met alle hulp. Hij gaf ons allemaal een dikke knuffel.

Vos bij zijn nieuwe huis

Vos bij zijn nieuwe huis

In dit hele spel waren de kinderen erg betrokken. Ze kwamen met vele ideeën. Ze vertelden bijvoorbeeld veel over alles wat ze deden; welke kleuren ze verfden, wat ze in en uit de dozen haalden. Zo was het een heel gezellig intensief avontuur :)

  • 23 – Muziekles ‘herfst’
    23 – Muziekles ‘herfst’
  • Herfst
    Herfst