18 – Dikkie Dik – Waarom wil hij eigenlijk vogeltjes vangen?

Dikkie Dik – Waarom wil hij eigenlijk vogeltjes vangen?

Deze vraag werd mij gesteld naar aanleiding van het verhaal dat Dikkie Dik het vogeltje die in het kooitje zit, wil pakken.
Hij maakt dan per ongeluk het deurtje open zodat het vogeltje weg kan vliegen, en hij blijft aan het kooitje hangen.

Leuk dat kinderen dan zulke vragen stellen. Ik vroeg hen (we waren net fruit aan het eten), of een kat ook van aardbeien of meloen houd.
Neeeeee! Was hun reactie.
Maar wat eet een kat dan wel?
Daar moesten ze even over nadenken. “Brokjes!!” klonk het toen. En inderdaad, katten krijgen vaak brokjes te eten, maar wat zit daar dan in?
Ik vertelde dat er vlees in de brokjes zit. En dat katten roofdieren zijn, en van nature jagen op beestjes om op te eten, zoals Dikkie Dik op het vogeltje jaagde.
Daarna speelde ik het na. Dikkie Dik (we hebben ook een echte Dikkie Dik (knuffel) in huis, ging een muis vangen.

Sluiperdesluiperdesluip….. Sssssstttttt….. (ren!) ennn, hebbes!! 

De kinderen vonden het prachtig om te zien hoe Dikkie Dik op het muisje afsloop, en hem te pakken kreeg. Ze hielden hun adem in…
En toen het muisje gevangen was, schaterde ze het uit van de lach, en opluchting… Best spannend was het hoor! 😉
Dikkie Dik heeft uiteindelijk best veel muisjes gevangen!

Puzzelen op het raam

Daarna pakten we de Dikkie Dik foam puzzel erbij. Dit zijn puzzels van 2 stukjes die blijven kleven op gladde oppervlakten als ze nat zijn.
Wij gebruiken ze voor op het raam. We maakten de puzzels even nat, en gingen aan de gang.
Mooi om de diversiteit weer te kunnen zien tussen de kinderen. Het ene kind bekijkt vooral de plaatjes, het andere kind probeert ze wel te puzzelen op de vensterbank maar plakt ze graag los op het raam. Telkens als er een puzzel klaar is, of op het raam is geplakt klinkt er luid “Waaauuuwww!” Trotse kinderen op hun eigen prestaties hihi
Een kind heeft meerdere puzzels op zijn kop opgehangen, kinderen van deze leeftijd lezen en bekijken platen ook gewoon op zijn kop. Voor hen maakt het niet uit, ze kunnen het op beide manieren prima zien. Hij vond het wel heel grappig dat Dikkie Dik ondersteboven kan lopen. 😉
De puzzels zijn erg in trek, we pakken ze er regelmatig weer bij. Voor de kinderen die nog niet zo bekend zijn met puzzelen, of net op de overgang zitten van noppenpuzzels naar legpuzzels is dit een hele leuke speelse manier. Omdat ze van foam zijn gemaakt, kunnen ze ook goed tegen een stootje.

 • 20 – Dikkie Dik en de pissebedden…
  20 – Dikkie Dik en de pissebedden…
 • 16 – Dikkie Dik – Een teamproject
  16 – Dikkie Dik – Een teamproject
 • Over koffers en tassen, boekjes, een gele bal, pannenkoeken en kamperen…
  Over koffers en tassen, boekjes, een gele bal, pannenkoeken en kamperen…
 • Blog 3 – 12 februari 2014 – Hartjes puzzel
  Blog 3 – 12 februari 2014 – Hartjes puzzel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>