17 – Oogsten!

Oogsten

De afgelopen tijd hebben we regelmatig de moestuin verzorgd met water geven en slakken weghalen. Deze diertjes lusten namelijk ook wel wat groenten…
Plantjes water geven vinden de kinderen erg leuk, en dat mogen ze dan ook altijd allemaal doen. Netjes om de beurt 🙂 Soms is dat nog moeilijk voor ze, om even te wachten.
Het is ook zo’n leuk activiteit!

En nu hebben we rijpe sperziebonen en peultjes gezien! De kinderen gaan ze oogsten. Ze moeten nog behoorlijk veel kracht zetten om ze los te trekken, maar o wat genieten ze. Ze zijn erg trots op de inhoud van het bakje. Bij het middagtussendoortje, dan eten we altijd veel groenten, gaan we ze opPEULzelen 😉 (Eerst koken natuurlijk.) Sommige kinderen vinden de peultjes heel lekker, andere kinderen juist niet. Maar ze proberen het wel allemaal. De sperziebonen vinden ze allemaal erg lekker.
Het is bijzonder om te bedenken dat dit uit die zaden gegroeid is die we destijds gezaaid hebben in de verticale kiemtuin. De kinderen herinneren zich dit nog wel.

Ook de tomaat heeft nu bloemen. Daaruit gaan tomaten groeien. Het is leuk om zo op verschillende tijdstippen te kunnen oogsten. De zonnebloemen zijn helaas erg in trek bij de slakken, hopelijk lukt het er een paar om uit te groeien tot een mooie bloem. En de frambozen? Nou die doet het goed! De kinderen houden hem ook goed in de gaten, en als ze een rijpe framboos spotten staan ze gelijk te watertanden. Even plukken, wassen, en smullen maar!

Een moestuin is leuk, maar om dit samen met de kinderen te verzorgen is helemaal leuk! Samen kijken, verwonderen, verzorgen, lief tegen praten, ruiken, en oogsten 🙂