Blog 05 – We hebben er een geitje bij! (1)

We hebben er een geitje bij!

De afgelopen week hebben we mee gedaan met de Nationale voorleesdagen. Dit jaar staat het boek van Marjet Huiberts, ‘we hebben er een geitje bij!’ centraal. Een heel leuk boek met tal van mogelijkheden om te doen.
Ook het liedje wat bij het boek hoort spreekt de kinderen heel erg aan. Het is precies de tekst uit het boek wat wordt gezongen, met allerlei dierengeluiden erbij. Echt een aanrader!

https://www.youtube.com/watch?v=Dym0Kqjc_wQ

Het blijft leuk om het boek samen met de kinderen te lezen. De illustraties van Iris Deppe spreken erg aan, zo zijn er allerlei dieren te vinden op de prenten.

Sensoryplay boerderij

Spelen met een boerderij, de kinderen vonden het fantastisch. In een grote. doorzichtige bak maakte ik de eerste boerderij:
Eerst een laag hooi erin. Daarin kwamen allerlei boerderij dieren te staan. Kapla blokjes werden een hek. Het geitje met zijn moeder lag in een bakje met zaagsel. Daarnaast stond een grote beker met voer, met een flesje erbij en een lepeltje.
Er was ook een boer (Duplo poppetje) en de bezoekers waren Hello Kitty en Mini Mouse (Duplo poppetjes).
Het zag er uit als een gezellige boerderij. De boerderij stond in de kamer met een deksel erop, te wachten op de kinderen…

Het viel de kinderen direct op en ze stonden uitgelaten in de bak te kijken naar alle dieren. Natuurlijk mogen ze er heerlijk mee spelen. We zetten de bak op een kleed om het hooi enigszins in de buurt van de bak te houden 😉
De kinderen vermaakten zich er super mee. Hooi werd in de bakjes gedaan, en weer eruit gehaald. Het hooi werd al gauw vermengd met het zaagsel en het voer. Omdat hooi best een apart iets is, het kriebelt, het ruikt en het ziet er bijzonder uit, vonden sommige kinderen het wel een beetje spannend. Toch overwon de nieuwsgierigheid en gingen ze op ontdekkingsreis. Hooi veranderde in patat. Ook werd het hooi in stukjes geknipt met de schaar.
De dieren waren ook populair. De kinderen waren blij als ze een dier ontdekt hadden en het dier werd dan opgenomen in het spel van het kind.
In het boek lees je dat je heel stil moet zijn, omdat het geitje slaapt. Zo ook bij dit spel. We werden door een kindje streng verzocht om heel stil te zijn, want, ssstttt…. het geitje slaapt.

De hele week hebben de kinderen met de boerderij gespeeld, met heel veel plezier!

Nodig:

Grote bak
Hooi
Zaagsel
Voer (ik gebruikte caviavoer)
Boerderijdieren
Lepeltjes
Grote beker
Poppetjes
Kapla of andere blokjes
Eventueel andere attributen

Zie het volgende blog voor de andere activiteiten rond dit boek 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *