Blog 01 – Kralenspel

Kralenspel

Kralen zijn zo leuk! Je kunt er heel veelzijdige activiteiten mee doen, en ook zo dat het voor alle kinderen leuk is.
In de kamer staat standaard een kralenplank, deze wordt eigenlijk door alle kinderen wel gebruikt, dagelijks.


‘Kralenachtbaan’

Nu leek het mij wel leuk om het aanbod hierin iets groter te maken. Daarom hebben we het veiligheidshekje wat de keuken met de woonkamer scheidt versierd met een hele grote kralenachtbaan. Het is 1 parcours wat de kralen kunnen afleggen, maar het is zo lang dat het wel even duurt voor je een kraal van de ene kant naar de andere kant hebt gebracht. Het valt erg goed in de smaak 🙂

Nodig:

Kralen
IJzerdraad
Tang


‘Kralenbloemen’

Kralen, chenilledraad en een bakje met gaatjes, en je kan kralenbloemen maken.
In plastic kommetjes van de Hema prikte we een aantal gaatjes. Hierdoor staken we een chenilledraad. Deze plakte aan de binnenkant vast met een stukje schilderstape. Je kunt het draad naar wens afknippen.
Daarna kan je kralen rijgen door het chenilledraad. Het geeft een vrolijk effect. De kinderen gingen helemaal op in het spel. De overhangende bloemen werden op zorgvuldig uitgezochte wijze gedrapeerd. Een ander kind maakte torens van kralen.

Nodig:

Plastic bakjes
Schaar
Chenilledraad
Kralen
Schilderstape


‘Kralentekening’

Voor de peuters kun je ook een tekening maken op een papier. Het is dan de bedoeling dat ze de tekenlijnen vol leggen met kralen. Zo ontstaat er een kleurrijke kralen kleurplaat. Onze werkwijze was, dat ik steeds tekenende wat zij graag wilden. Een zon, een driehoek, een poes. Voor elk wat wils!

Nodig:

Kralen
Papier
Stift


‘Sensoryplay met kralen’

Eigenlijk is alles wat we doen met de kralen wel sensoryplay. Het is voelen, ontdekken, fantaseren. Je kunt ook heel bewust het kind een aantal kralen geven, met wat bakjes, lepels en andere attributen zodat het zijn eigen gang kan gaan. De een zal ze wellicht allemaal op kleur sorteren en de ander zal ze netjes op het lepeltje willen verplaatsen. Het is waanzinnig om te zien dat elk kind zijn eigen spel heeft en beleefd.

Nodig:

Kralen
Bakjes, bestek en andere attributen


‘Kralen-schudbeker’

Voor de allerkleinste maakten we schudbekers met kralen erin. Omdat ze zoveel verschillende kleuren hebben en omdat het leuk geluid maakt blijven ze de aandacht trekken van de kinderen. We gebruikten hiervoor doorzichtige kleine bewaarbekers.

Nodig:

Kralen
Doorzichtige bewaarbeker


‘Kralenketting’

De zintuigen aan het werk zetten met kralen? Ja dat kan! De kralen die we hier hebben hebben allerlei verschillende vormen, structuren en vormen. Voor de allerkleinsten maakten we een ketting. We maakten de ketting vast aan de kinderstoel zodat deze niet op de grond kon vallen. Het was, samen met de schudbekers, een activiteit waar ze geen genoeg van kregen.. 🙂

Nodig:

Kralen
Ketting


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *