Blog 25 – Matzes – 02 april

Maztes

Vandaag hebben de kinderen zelf matzes gebakken. Heel lang geleden maakten de Israëlieten tijdens Pesach ook matzes. Tegenwoordig noemen wij dit het Paasfeest. De Israëlieten dachten bij elk Pesach feest aan de uittocht uit Egypte. Jarenlang hadden ze daar gewoond onder barre omstandigheden. Toen ze eindelijk uit Egypte mochten vertrekken was er geen tijd om brood te maken, en daarom maakten ze matzes. In brood zit gist en dat moet een aantal uren rijzen. Matzes zijn alleen gemaakt van meel en water.

Eerst hebben de kinderen alle spullen op de tafel gezet; kommen, bakblikken, weegschaal, lepel, en natuurlijk de bloem! Wij maken ze van bloem en volkorenmeel. We wegen de bloem en volkorenmeel af en doen het in de kom. Daarna voegen we water toe. Nu kunnen de kinderen gaan kneden! Het is best een bijzonder proces; eerst heb je zachte bloem en nat water, daarna ga je kneden en blijft alles aan je handen plakken. En als je dan een mooie bal hebt gemaakt, en je handen hebt gewassen dan plakt het ineens niet meer aan je handen!
Als het deeg goed is dan vetten de kinderen de bakblikken in met een beetje olijfolie. Ze vegen het druppeltje olie uit in het bakblik met een stuk keukenrol. Anders blijft het deeg straks aan het bakblik plakken.
Nu kunnen de kinderen de deegbal helemaal plat maken zoals een pannenkoek. Het deeg is best wel hard dus ze gebruiken al hun kracht. Om te zorgen dat het deeg niet gaat opbollen in de oven prikken ze er daarna gaatjes in met een vork.

Nu is de matze klaar om in de oven gezet te worden. Ze moeten ongeveer 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

De kinderen kunnen haast niet wachten tot we er van gaan eten, maar ze moeten eerst nog even afkoelen 😉

Nodig:

500 gram bloem (een mengsel van meelsoorten kan ook)
200 gram water
beslagkom
bakblik
olijfolie om het bakblik in te vetten
weegschaal
deegroller
keukenrol
vork

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *