Blog 13 – Een experiment! – 17 februari

Een experiment!

Vanochtend werd er flink met de loopwagen heen en weer gereden. In het bakje zat een houten bal met een diameter van vijf centimeter. Deze bleef niet stil liggen en rolde flink heen en weer. Ik zag een wijzend vingertje en hoorde een kreet van verbazing; ‘he! de bal rolt heen en weer!’

Leuk om te zien, en zo ontstond er een gezellige ochtend. Het leek me leuk om het meer zichtbaar te maken dat de bal in het bakje aan het rollen is. Daarom maakte ik van papier een bakje die precies in het bakje van de loopwagen paste. We schoven al het speelgoed aan de kant en pakten de potten verf uit de kast. Van alle kleurtjes deden we een klodder in het bakje. Daarna legde we voorzichtig de bal erin.

Nu mag er flink heen en weer gerend worden met de loopwagen en gaan we beleven wat de bal gaat doen…

Helaas.. de bal blijft wiebelen in een klodder verf…
We proberen andere voorwerpen zoals een paar kastanjes, en een ei..
Maar niks lijkt te werken…

We doen een beetje water bij de verf maar ook dat helpt niet echt.
De enige manier dat het wel werkt is om flink de kar heen en weer te schudden.
De conclusie van dit experiment is dat we het de volgende keer wel buiten kunnen proberen vanwege de oneffenheid, en met een bal die zwaarder is. Bijvoorbeeld een jeu de boules.

Om het leuk af te sluiten en wat leuks te doen met de verf gaan we aan tafel zitten. De kar zetten we op tafel en we pakken een aantal A5 blaadjes papier erbij. We gaan marmeren! Je legt een vel papier in het bakje en dan duw je die stevig aan. Dan trek je het papier er weer af en laat je het drogen. Omdat dit activiteit zo in de smaak viel hebben we aardig wat A5 blaadjes gemarmerd.

Dit was een leuke, gezellige, experimentele ochtend.

Nodig:

Loopkar met bakje
Papier om bakje te maken voor in de loopkar
Meetlint om het bakje op te meten
Schaar, plakband om het bakje te vormen
Bal
Verschillende kleuren verf
A5 blaadjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *