Categorie archieven: Blog activiteiten 2017

11 – De optocht

De optocht

Geen van de kinderen kon omschrijven wat een optocht is. Dat geeft helemaal niet 😉 Om te laten zien wat een optocht is mochten de kinderen in een rijtje gaan staan, en de handen op de schouders van diegene voor je leggen.
En daar gingen we! In optocht, we liepen de polonaise. De kinderen hadden dikke lol. Ze gingen zo de kamer en tuin door.
Weer aan tafel hebben ze eerst een lange weg getekend. Om de beurt een lijn, aansluitend aan elkaar. Er kwam een weg met rechte stukken en ook haarspeldbochten. Ook was er een brug bij! Daarna mochten de kinderen met de poppetjes en dieren ook een optocht maken.
Het spel kwam tot leven want er mochten écht geen poppetjes over de brug! En snel werd er een kruis over de brug heen getekend zodat het voor iedereen duidelijk was. Sommige probeerden het toch en vielen dan in het water 😉
De vlinders vlogen echt door de lucht met zwierige bewegingen.
De kinderen vonden 1 weg niet genoeg en er werden nog heel veel wegen erbij getekend, ook weer met verkeersborden. En toen moesten de blokken erbij gehaald worden! Want er waren hekken nodig. Ook de spoortunnel werd ingezet en helemaal volgepropt met poppetjes. Geiten mochten in een rijtje op de tunnel staan.
Er werden ook torens gebouwd waar dieren bovenop mochten staan. Of ze werden in bakjes gelegd.

Zo was het een heel levendig groepsactiviteit waar alle kinderen dik een uur mee zoet waren. Heel geslaagd dus en zeker voor herhaling vatbaar!

Nodig:

Groot vel papier
Krijt
Poppetjes en dieren (kunnen ook duplo poppetjes zijn, of kiezelstenen of wat dan ook, kinderen hebben fantasie genoeg)
Plakband om het papier op de tafel te plakken
Eventueel blokken of Kapla, of andere dingen die ze graag willen gebruiken.

10 – Spelletje met klei, een rietje en een balletje

Spelletje met klei, een rietje en een balletje

Vandaag deden we een heel leuk activiteit 🙂
Eerst hebben we van alle klei die we hebben allemaal lange slangen gemaakt. Dat is nog best hard werken! Het ene kindje verliest zich in het spelen met klei en kijkt erg dromerig. Hij rolt af en toe wat met zijn handen en geniet verder van het spelen met de klei. Het andere kindje doet haar uiterste best om zo mooi mogelijke slangen te maken… Wel frustrerend dat het midden van de slang dan heel dun wordt en de uiteinden heel dik blijven. Door haar vragen te stellen ontdekt ze dat ze haar handen moeten verplaatsen om een egale slang te maken. Dan besluit ze om zo’n lange slang te maken tot het kistje aan de andere kant van de kamer. Het is aardig gelukt, zie foto 😉

We zien dat de slangen allemaal anders zijn. De kinderen kunnen zo aanwijzen welke het kleinst, grootst, dikst en dunst, kortst en langst is. Ze houden wel van tegenstellingen.

Dan is het tijd om de weg te maken. Ook hier worden de slangen neergeled, en weer verplaatst. Het weggetje moet natuurlijk wel goed zijn. Ik instrueer alleen maar dat er aan beide zijden van de weg de slangen moeten liggen en dat ze aan moeten sluiten. De uitdaging is de bocht. Na wat passen en meten lukt het de kinderen om een goede weg te maken.

Nu kunnen ze om de beurt het spel spelen: met een rietje blazen ze de knikker vooruit van de ene kant van de weg naar de andere. Dit is nog best een uitdaging en je ziet gelijk de verschillen in mondmotoriek. Nu is dat ook geheel logisch want ze verschillen in leeftijd. Er wordt genoten en ze leren gretig hoe ze de knikker vooruit krijgen. Ze ontdekken dat er boven op blazen geen zin heeft maar dat je het rietje aan de zijkant moet houden.

Als de kinderen een paar keer zijn geweest wordt er voorgesteld om de weg te versieren met de pailletten uit de klei-bak. Wat een goed idee! Het spelletje wordt zo nog gezelliger!

De kinderen hebben zo genoten dat ze het morgen weer willen doen 🙂

Nodig:

Klei
Knikker/balletje
Rietje

09 – Op weg naar de speeltuin

Op weg naar de speeltuin

De Lemniscaat kalender die we in de kamer hebben hangen is gaaf! In de maand maart hangt er een mooie prent uit het boek “Speeltuin” van Mies van Hout. Dit boek hebben we ook en pakken we extra vaak bij.
We onderzoeken het boek van alle kanten en de kinderen zien dat de letters op de voorkant met verschillende materialen zijn getekend. Ze zien de verschillen en ontdekken ook hoe het is gemaakt. De weg naar de speeltuin volgen in het boek is keer op keer een feestje.
Als bijpassend activiteit maken we onze eigen weg naar de speeltuin. Om de beur mogen de kinderen met kwast in de verf of ecoline van het huis naar de speeltuin. Ze kiezen steeds een kleur en gaan dan aan de slag, terwijl de andere kinderen observeren. Vooral de ecoline is fascinerend. Dat geeft ook zo’n leuk effect als je het met water mengt… Er wordt ook een spring weg en een zig zag weg gemaakt.
Een gaaf project en zeker voor herhaling vatbaar! Leuk ook om te zien dat alle kinderen zo enthousiast zijn ook super trots op het resultaat. En dat hebben ze zelf gedaan! Ze vinden het zo leuk dat ze nog meer wegen maken op nieuw papier 🙂

Nodig:

Veel A3 vellen aan elkaar plakken met plakband
Ecoline
Verf
Kwast
Zwarte stift

08 – De kleine walvis in de zee

De kleine walvis in de zee

De kinderen hebben de zee gemaakt voor de kleine walvis. Sommige kinderen deden dat met verf, waarbij ze zelf de kleuren van de zee samenstelden. Andere kinderen knipten en scheurden stukjes papier om die vervolgens op te plakken.
Zo gebeurde het ook dat ze gewoon een zaag hadden geknipt! Met een kartelschaar krijg je natuurlijk een mooie zaag vorm. Dat hebben ze mooi bedacht!
Kun je zien waar de walvis zwemt? Als je goed kijkt zie je dat hij net koppie onder gaat, alleen zijn staart zie je nog…

Nodig:

Verf
Kwast
Papier
Schaar
Lijm

07 – Zintuigentafel “De kleine walvis”

07 – Zintuigentafel “De kleine walvis”

Tijdens de nationale voorleesdagen lezen we veel uit het boek “De kleine walvis”. Deze is verkozen tot prentenboek van 2017, en inderdaad het is een heel mooi boek!
Dit keer spelen we het boek na. We doen net alsof we Boy zijn. We zoeken allemaal een plekje in de kamer om te slapen. Dan worden we wakker, papa is al naar zijn werk. We zien dat het gestormd heeft. Dan lopen we naar buiten naar het strand en volgen de vloedlijn. Heeee, wat zien we daar?!! Een walvis (tenminste, dat vindt Boy) Maar de kinderen zien iets heel anders… Ze hebben door dat de zintuigentafel is aangepast en dat er nu zand in ligt. Dat stelt namelijk het strand voor 😉 Maar de kinderen kunnen zich niet meer inhouden. Het zand heeft zo’n enorme aantrekkingskracht, dat de walvis die op het zand ligt door 1 kindje in plaats van 3 wordt gered en mee wordt genomen naar huis. Daar doen we hem in het bad. Later als papa er weer is, dan brengen we hem samen weer naar zee.
Ik kan er wel om lachen dat de kinderen iets zien wat hen veel leuker lijkt en dat ze zich écht niet kunnen inhouden. Ze hebben heerlijke gespeeld met de materialen, en van alles ontdekt.

Nodig

Schelpenzand
Witte stenen
Walvis
En wat de kinderen zelf graag willen gebruiken…

06 – Wit landschap

Wit landschap

Even een paar maanden terug, naar het “poolthema”.
Het leuke is dat het toch een paar dagen hier heeft gesneeuwd en de kinderen dit dit jaar in het echt hebben kunnen ervaren.
We maken een winterlandschap. Dit is een “groepsopdracht” en de kinderen maken zo samen een kunstwerk. Als ik ze zo zit te observeren is het weer fantastisch om de verschillen tussen de kinderen op te merken. Het ene kind maakt van de wattenstaafjes vormen zoals een vierkant en een huis. Een ander kind zet de wattenstaafjes rechtop op het plakfolie. Zo ontstaat er een 3D effect. Leuk om te merken ook, dat wat de kinderen een jaar geleden hebben geleerd; namelijk dat het een geluidje maakt als je watten uit elkaar trekt, is blijven hangen. Want ik wordt er direct weer op gewezen dat het geluid maakt 😉 Uiteindelijk ontstaat er een prachtig winterlandschap. Van de wattenschijfjes maken ze sneeuwpoppen en sneeuwballen. Er zijn ook veel sneeuwwolken te zien.
We hangen hem op voor het raam, tegen de zon in. Dat geeft een prachtig effect 🙂

Nodig:

Plakfolie, plak het met tape op de tafel met de plakkant naar boven
Wattenstaafjes
Watten
Wattenschijfjes

05 – Koninginnesoep

Hoi!

In de aanloop naar Koningsdag hebben we heerlijke Koninginnesoep gemaakt. Een recept van Karin Luiten.
De kinderen hebben hard meegewerkt, want ze konden niet wachten tot we eindelijk de slagroom toe gingen voegen. We hadden namelijk eerst samen het hele recept doorgelezen en toen het woordje “slagroom” viel begonnen de oogjes te glanzen.
Samen met de kinderen hebben we de groente gesneden. De wortelkontjes werden netjes op rijtjes gelegd. Ook hebben de kinderen geleerd goed het mesje te gebruiken. Ze hebben ervaren dat je als je hem verkeerd om houdt er weinig gebeurd hihi
Daarna naar de keuken om de soep te bereiden. Om de beurt mochten de kinderen assisteren met de handelingen. Ze vinden het allemaal zo leuk dat ze amper kunnen wachten op hun beurt. Iets met impulsbeheersing 😉 (dat is helemaal logisch bij jonge kinderen).
De kinderen vinden de soep erg lekker. We doen er nog stukjes brood doorheen zodat het makkelijker op te eten is voor de kinderen.
Hierbij het recept;

Wij maakten twee keer zoveel, dan kunnen alle gastkinderen deze week ervan genieten <3

 

Nodig voor 4 personen:

1 liter groentebouillon of kippenbouillon
250 g bloemkoolroosjes
250 g kruimige aardappelen
1 ui
100 g doperwten (diepvries)
5 worteltjes
handje verse peterselie
100 ml slagroom
1 eetl bloem
1 eetl Dijon-mosterd
snuf cayennepeper
klontje boter.
zout & peper uit de molen

Laat de bouillon heet worden. Giet wat kokend water op de doperwten en laat zo staan. Snipper de ui, snij de wortels in plakjes (of in piepkleine blokjes, als u daar het geduld voor hebt), de aardappelen in stukjes. Verhit wat boter in een soeppan met dikke bodem. Fruit de ui en wortel 3-4 minuten. Bestrooi met een eetlepel bloem en fruit even mee. Voeg de hete bouillon toe, plus de bloemkoolroosjes, aardappel, zout, peper en cayennepeper. Breng aan de kook, laat op laag vuur onder een deksel 5 minuten sudderen. Vis twee flinke soepopscheplepels groente uit de soep en hou apart. Pureer de rest van de soep samen met de room en mosterd fijn met blender of staafmixer. Hak de peterselie fijn. Schep samen met de achtergehouden groente en de uitgelekte doperwten door de soep. Proef op zout en peper.
Zie ook: http://www.kokenmetkarin.nl/2017/04/27/koninginnesoep-voor-koningsdag/

 

04 – Koningsspelen!

04 – Koningsspelen

Het is bijna Koningsdag 🙂 En daarom houden we deze week de Koningsspelen.
Voor we gaan beginnen met het spelactiviteit vertel ik het een en ander over de koning en dat hij bijna jarig is en dat we dan allemaal groot feest vieren. Op die dag, en andere belangrijke dagen hangen we de vlag uit, met wimpel. Nu hebben we hem even binnen opgehangen zodat de kinderen hem goed kunnen zien. Tijdens het fruitmoment kijken we de inhuldiging terug. Ze zien nu wie de koning en koningin zijn en horen ook het volkslied. Hee, wat is dat eigenlijk? Een volkslied? Ja, hét lied dat bij Nederland hoort en die gezongen wordt op belangrijke dagen. Het is belangrijk om deze te kennen, daarom oefenen wij hem ook. Met de ukelele. En de kinderen genieten ervan.
Ook zingen we dit liedje, op de wijs van “1 2 3 4 hoedje van, hoedje van”

1 2 3 4 vlaggen daar, vlaggen hier
1 2 3 4 vlaggen met plezier
Vaak hangt er een wimpel aan
Door de wind zal die mooi gaan
1 2 3 4 vlaggen met plezier

We oefenen ook nog met de namen. Ze vinden Maxima wel een hele mooie naam hihi. Maar de koning? Die lijkt wel op een schaap zegt een van de kinderen. In het filmpje heeft hij een witte mantel om 😉 Heerlijk hé, die oprechte mening van kinderen.
Als ze horen dat de koning écht leeft en dat hij daar in Den Haag is, wordt gelijk naar het boek van Boer Boris gewezen. Ja, Boris ging ook naar Den Haag, bij oma op bezoek! Mooi om te zien dat er verbanden worden gelegd.

Het spelactiviteit bestaat uit een uitdagende hindernisbaan. De eerste keer worden de pittenzakken van het ene punt naar het andere punt gebracht. Dit is een super populair spel en iedereen doet mee. Ook de kleintjes, op hun manier. Zij lopen niet het parcours, ze kunnen immers nog niet lopen 😉 maar er wordt wel over de hindernissen heen geklommen, en onderzocht met de handen, voeten en mond. Ze observeren de peuters die over evenwichtsbalken heen lopen.
Daarna maken we een andere hindernisbaan. Nu mogen ze eerst van sponsjes torens bouwen, om vervolgens met een bal het parcours te lopen. Aan het eind van het parcours gooien ze met de bal de toren om. Een leuke uitdaging voor de kinderen want de sponsjes zijn best wiebelig. Ook hier gaan de kinderen weer helemaal op in het spel. Zo worden de torens met specifieke kleuren gebouwd.
Als de kinderen uitgegymd zijn worden er kussens gevormd van de sponsjes. Ook worden de stapstenen schoongemaakt.

We houden een koningslunch! Met croissant. De kinderen genieten van deze feestelijke maaltijd 🙂 “omdat de koning bijna jarig is” klinkt het in koor, als ik vraag waarom we eigenlijk een koningslunch houden.

De kinderen hebben zin in een leuk spel. Ik pak de kapla terwijl ze de schuursponjes op tafel verzamelen. Dan bespreken we “waar woont de koning eigenlijk?” “In de kerk!” Zegt de een. Ja de inhuldiging was inderdaad in een kerk, maar daar woont hij niet… In het boek Nederland van Charlotte Dematons staat wel een mooie tekening van een paleis. De kinderen vinden het wel héél mooi! Dan krijgen ze de opdracht om een huis of paleis voor de koning te maken. Ik ben benieuwd wat ze gaan maken. Het ene kind begint met een vloer van sponsjes waarop de kapla blokjes een soort torenhuis vormen. Het andere kind bouwt vooral plat op tafel. Sommige huizen veranderen elke minuut van vorm. Er wordt ontdekt dat je de kapla op allerlei verschillende manieren kan stapelen. Er worden bruggen en wegen gemaakt. Nijntje wordt erbij gehaald, zij past precies in een huis! Het huis wordt aan haar aangepast zo dat ze er helemaal in zit. Je kan door de kieren haar ogen nog wel zien. Het bouwen met de sponsjes blijft leuk, lekker wiebelig. Ze zijn zacht, en ik zie dat sommige kinderen helemaal dromerig worden als ze ermee spelen. Dat is wat er gebeurd met sensoryplay. De zintuigen worden geprikkeld en dat geeft ze rust. Zen!

De kinderen hebben zin om te kleuren. Nadat ze alle spullen hebben verzameld tip ik “je zou wel een vlag kunnen tekenen”. En inderdaad er worden vlaggen gemaakt! Als de tekeningen af zijn worden de vlaggen uitgeknipt. Er worden ook hartjes getekend en op de achterkant van de vlag geplakt “voor de koning” is de reden. Want: “hij is bijna jarig!” Onder het tekenen komen alle kleuren voorbij. De vlag wordt goed bestudeerd. De vlag van een van de kinderen krijgt een roze lijst, want dat is zo’n mooie kleur! Een ander kind lijmt de vlag aan elkaar. De vlag wordt met 1 cm dikke lijm ingesmeerd. Het lijkt wel slijm, met glitters. Die zaten toevallig nog in de lijm. Het geeft zo wel een grappig effect, al ben ik benieuwd hoelang het duurt voor deze vlag is opgedroogd…

Al met al hebben de kinderen zo in een paar dagen toch een hele hoop, spelenderwijs, weer geleerd over de koning en de vlag. We hebben afgesproken dat ik nog een Tik Tak Koningsdag voorbereid. Toen we dat afspraken kreeg ik gelijk allemaal tips over wat er allemaal langs moeten komen: slingers, vlaggen, cadeautjes, taart… We zullen zien!

 

03 – Iglo voor pinguins

03 – Iglo voor pinguïns

Nadat we het boek “het lied van de blauwe pinguïn” hebben gelezen, mogen de kinderen een iglo bouwen voor de pinguïns. Niet dat dat nou in het echt zo is, maar nadat we eens wat gefantaseerd hebben over hoe deze dieren leven, lijkt het de kinderen het toch zo leuk om huisjes voor ze te maken.
We hebben ook gekeken hoe pinguïns in het echt leven. Vooral dat ze de eieren op hun voeten warm houden vinden ze fascinerend. En dat schuifelen zoals een pinguïn, dat doen we ook even na 🙂
Met ijsblokjes en houten dieren gaan ze aan de slag. De ijsblokjes zijn suikerklontjes, en dat hebben de kinderen echt wel door, maar ze vinden het spel veel te leuk om met eten bezig te zijn.
Er wordt van alles gebouwd! Kijk maar naar de foto’s, daar wordt je toch blij van?! De blokjes zijn niet zo groot, en hiermee wordt direct even de fijne motoriek gestimuleerd. De kinderen hebben een heerlijke ochtend gehad door dit activiteit, en ik ook, wat is het toch leuk om ze zo te observeren en te genieten van alle fantasie 😀

Nodig:

Houten dieren
Suikerklontjes

02 – Zintuigentafel “Winter”

Zintuigentafel “Winter”

We hebben de zintuigentafel omgetoverd tot een winterdecor. Als eerste hebben de kinderen de witte stenen gewassen en in de tafel gelegd. Ze worden van top tot teen onderzocht. Als alle 20kg schoon en wel in de tafel ligt doen we er hele grote en kleine sneeuwballen bij. Ook de pinguïns, ijsberen en walvis krijgen een plekje. Deze maand lezen we het boek “Het lied van de blauwe pinguïn” veel, en zo combineren we de tafel met het boek.
De dieren worden op rij gezet. Er worden allerlei avonturen mee gespeeld.
Het allerleukste echter vinden de kinderen de sneeuwballen. De witte stenen zijn trouwens ook “sneeuwstenen” volgens hen. Maar met de sneeuwballen kan je van alles. Soms sneeuwt het hevig en vliegen ze door de lucht (boven de tafel). Op een ander moment worden ze in bakjes gestopt en is het eten. Heerlijk om de kinderen zo te observeren. 🙂

Nodig:

Witte stenen
Sneeuwballen en witte pompoms
Winterdieren