Categorie archieven: Blog activiteiten 2016

Blog 44 – Kegelen met blokken

Kegelen met blokken

De jongens houden wel van actie. Blokken omgooien is leuk, net zoals hele hoge torens bouwen!
Dit keer bouwen we echt zo hoog mogelijke torens. Daarna rollen we met gepaste afstand (ongeveer 50 cm) een zachte bal naar de blokken. Het doel is natuurlijk om de blokken om te laten vallen. Dit is nog best wel een uitdaging 😉 Maar o zo leuk als het lukt! Dan wordt er flink gejuicht! Zo bouwen we elke dag weer een feestje met de kinderen.

Love it!

Nodig:

Blokken
Zachte matten
Zachte bal

Blog 43 – Handjes in brooddeeg

Handjes in brooddeeg

Kinderen zijn dol op koken. Dit keer maken ze eerst hun eigen brooddeeg. Als het klaar is maken ze de bal helemaal plat en drukken hun hand erin. Ik snijd met een schillenmesje de handafdruk eruit. Het gat vullen ze vervolgens met strijkkralen. De kunstwerken gaan daarna de oven in. Het is de bedoeling dat de strijkkralen smelten en zo aan elkaar blijven plakken. Dit is bij ons maar gedeeltelijk gelukt. Daarom hebben we het bij sommige handjes er maar uit gehaald. Veiligheid voorop 😉
Ook zonder is het leuk, al hadden we het anders voorgesteld. Maar de kinderen vinden hun handen heel erg mooi en zijn er bijzonder blij mee!

Wat heb je nodig

4 delen bloem – 100 gram
2 delen zout – 50 gram
2 delen water – 50 gram
1 lepel olie
Strijkkralen
Schillenmesje

Kom
Bakpapier
Placemat
Sateprikker

Bereiding van het deeg

Meng de bloem en zout in de kom door elkaar. Voeg daarna het water en olie toe.
Kneed het mengsel tot een stevig deeg.
Als het deeg te veel blijft plakken voeg dan een beetje bloem toe.
Als het deeg te kruimelig is voeg dan een beetje water toe.

Je kan samen met je kind het deeg maken. Kneden en kliederen vinden kinderen meestal wel erg leuk om te doen. Let er wel op dat hij of zij geen hapje neemt, het is tenslotte geen eetbaar deeg met al het zout erin.

En dan:

Laat het kind zijn hand in het deeg drukken. Snijd met en schillenmesje de afdruk uit. het kind kan vervolgens het gat vullen met strijkkralen. Maak een gaatje met een sate prikker in de bovenkant om het handje makkelijk op te kunnen hangen.

Nu kan het werk in de oven. Laat het werkje op het bakpapier liggen, en leg het op het rooster in het midden van de oven. Stel de oven het eerste uur in op 100 graden. Zet hem het tweede uur op 150 graden.

Blog 42 – Kerstboom versieren

Kerstboom versieren

Vandaag hebben de kinderen zelf de kerstboom versierd! Dit hebben ze gedaan door kralen te rijgen op een gelamineerde kerstboom. De boom is aan twee kanten versierd met kralen, omdat je het touwtje heen en weer rijgt. De kinderen vonden het zo leuk om te doen!

Nodig:

Lamineer apparaat
Groen papier
Schaar
Touw
Kralen
Perforator

Werkwijze:

Teken een kerstboom op groen papier. Knip uit en lamineer.
Perforeer een gaatje, knoop touwtje vast en laat het kind de kralen rijgen.
Je maakt steeds een nieuw gaatje op de plek waar het kind het wil. Uiteindelijk heb je dan een kerstboom vol versiering!

Blog 41 – Lampjesslinger

Lampjesslinger

De feestdagen komen eraan en we zien om ons heen de gezellige kerstverlichting weer overal verschijnen. Wij maken een lampjesslinger op het platte vlak.

Met de vingertoppen stempelen we de lichtjes. Als de verf is opgedroogd dan tekenen we zwarte stift de slinger erbij. De kinderen vinden het helemaal leuk en genieten enorm. En ik ook!

Nodig:

Papier
Verf
Stift

Blog 40 – Eekhoorn

Eekhoorn

Ken je het liedje “eekhoorn, eekhoorn, met je lange staart”?
Hij is zo leuk, en makkelijk te leren voor de kinderen. Vandaag knutselden we een eekhoorn mét een lange staart!

We zochten een tekening op van een eekhoorn en printten deze uit. De kinderen hebben deze ingekleurd. Hierbij legde ik uit dat ze de eekhoorn in moeten kleuren, en proberen in de lijntjes te blijven, omdat we daarna de eekhoorn moeten uitknippen. De kinderen houden wel van een uitdaging en gaan lekker aan de slag.
Als de eekhoorns klaar zijn knippen we ze uit. Het staartje los van het lijf. Daarna lamineren we beide delen. Als laatste prikken we een splitpen op de plek van het begin van het staartje. Nu heeft de eekhoorn een wiebelstaart!

Nodig:

Tekening Eekhoorn
Splitpen
Lamineerapparaat
Kleurpotloden

Blog 39 – Cruesli maken

Cruesli maken

De cruesli was op, en daarom maakte we nieuwe!

De kinderen hebben de ingrediënten in de kom gedaan en goed geroerd. Daarna hebben ze het op de bakplaat geschept.
Ze genoten zichtbaar, en vonden vooral het laatste erg leuk: proeven! De cruesli was erg goed gelukt! En zo lekker, dat je moet oppassen om niet extra veel door je yoghurt te doen 😉

Recept

250 gram havervlokken
250 gram gemalen noten: wij gebruikten 150 gram pinda, 50 gram amandelen, 50 gram hazelnoten
20 gram tarwezemelen
250 gram vloeibare honing
100 ml zonnebloem olie
evt. 100 gram gedroogd fruit.

Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed door.
Bedek een bakplaat met bakpapier.
Spreid het mengsel uit op de bakplaat.
Zet het een 3o minuten in de oven op 170 graden. Roer het mengsel elke 10 minuten even door.
Laat daarna de cruesli goed afkoelen.
Je kunt er nu gedroogd fruit aan toe voegen. Snij dit dan in kleine stukjes.

Bewaar de cruesli droog en goed afgesloten.

Blog 38 – Pizza!

Pizza!

We vieren de verjaardag van Levi vandaag! Hij is alweer drie jaar geworden 🙂 Hij wilde graag pizza eten op zijn verjaardag. Zo gezegd, zo gedaan.
Tijdens het fruitmoment pakte ik alle groente erbij en heb ik alles gesneden. De kinderen raden hoe de groenten heet en welke kleur het heeft. Sommige dingen willen ze wel proeven. De paprika bijvoorbeeld. We hadden een rode en een gele. Het ene kind proefde wel verschil tussen deze twee, en het andere kind vond ze hetzelfde. Leuk hé.
Ze hielpen graag met de champignons aangeven. Daarna waren de uien aan de beurt. De kinderen hadden nergens last van, maar ik daarentegen moest daar heel hard van huilen…
Daarna nog de kaas raspen. Het liefst aten de kinderen de kaas allemaal op haha.

Ook het deeg maken we samen. Om de beurt voegen ze ingrediënten toe in de kom. Daarna om de beurt mixen. De mixer houden we samen vast, want dat is nog best wel een zwaar ding. Als het deeg goed gemixt is verdelen we het deeg en kneden de kinderen het deeg goed na. Als het een mooi deegje is geworden pakken we de “deegrollers”, een plasticbeker, en rollen we het deeg uit op de bakplaat.

En nu komt het leukste! De pizza beleggen. Eerst smeren ze met een lepel de tomatenpuree uit over de hele pizza. Daarna worden er plakjes ham en salami op gelegd. Er wordt ondertussen ook druk geproefd van alles. ‘Hhhhmmm lekker’, ‘nog 1 hapje’, klinkt het steeds. Alles wordt netjes op de pizza gelegd. Soms worden de stukjes 1 voor 1 met twee vingers gepakt, en soms wordt er lepel met een flinke berg op de pizza neergelegd. Als laatste moet de kaas er nog op. We hebben nog wat kaas over. Ik vraag aan de jongens of ze mij even willen helpen. En dat willen ze wel…
Ik vraag of ze even de overige kaas willen opeten. Nou dat laten ze zich geen tweede keer zeggen! Vier handen tegelijk gaan in het bakje en binnen een minuut is het op. Wat een goeie helpers! 😀

We zijn dik een uur bezig geweest met de pizza, maar dat geeft niet. De kinderen hebben erg genoten!

We hebben hem in de oven gezet en bij de lunch gegeten. Voor de jarige job stak ik drie kaarsjes in zijn stukje. En hij heeft gewoon in 1 keer de kaarsjes uitgeblazen!
Daarna lekker eten. Hmmmm, lekker!

Nodig:

Mix voor pizzadeeg (koopmans) ik voeg altijd flink wat italiaanse kruiden toe aan het deeg
Plakjes ham
Plakjes salami
Ui
Champignons
Paprika
Tomatenpurree
Kaas
Rasp
Bakplaat
Olijfolie om de bakplaat in te vetten

Blog 37 – Herfsttafel

Herfsttafel

We hebben de thee opgeruimd en de voeltafel gevuld met kastanjes, eikels, en wat steentjes. We hebben enorm veel kastanjes gevonden in het Bospark. Sommige zaten nog in de schil. De kinderen proberen deze eraf te halen. Heeel voorzichtig! Want die stekels die prikken wel een beetje. De binnenkant van de schil is wit, en voelt een beetje leerachtig. De kinderen ruiken en voelen eraan.

Naarmate de herfsttafel staat wordt deze steeds meer gevuld met verschillende materialen. Elke keer als we gaan wandelen wordt er druk gezocht naar eikels en kastanjes. Deze worden dan weer in de bak gedaan. Ook hebben we er dennenappels en steentjes in gedaan.

De andere materialen die erin liggen zijn eierdozen, wc rollen, bekertjes en flesjes. Een paar flesjes hebben een smalle hals. Het lukt de kinderen wel om er een kastanje doorheen te duwen. Maar eruit halen?! Dat is nog niet zo makkelijk… Desondanks maakt het flesje met de kastanjes erin wel een heel leuk geluid. Er wordt flink mee geschud. De kinderen stralen. Wat een plezier hebben ze!

De wc rolletjes worden op diverse manieren toegepast. Zo is een kind druk aan het ‘schuren’ aldus hemzelf. Dat heeft hij goed bekeken! Als je een rolletje plat maakt lijkt het inderdaad net op een schuurpapiertje. Een ander spelletje dat ze spelen is een kastanje in het wc rolletje stoppen. Een soort glijbaan. Of je zet het rolletje neer en legt er een voorwerp in. Daarna trek je het rolletje weg en tadaa! Dan zie je het voorwerp liggen.

De dennenappels worden netjes op de hoeken van de tafel neergelegd.

Ook met de eierdozen kunnen de kinderen wel wat. Zo stoppen ze in elk vakje een kastanje. O nee, eieren 😉 Het ene kind houdt het bij 1 ‘ei’ per vakje en het andere kind propt de doos zo vol dat de doos amper meer dicht kan.

De kinderen spelen er nog vele en vele andere spelletjes mee. Als ik alles zou op schrijven dan zou ik morgen nog aan het schrijven zijn 😉
Leuk hé!

Nodig:

Voeltafel
Herfstmaterialen; kastanjes, eikels, enz..
Kosteloos materiaal: wc rollen, beker, bakjes

Blog 36 – Glijbaan voor van alles…

Glijbaan voor van alles…

Die hebben we buiten gecreëerd door middel van een halve regenpijp. En wat een leuk spel levert dat op! Toen het lekker warm was, werd hij vooral gebruikt om water te laten glijden. Dit werd er dan met kleine gieters, bekertjes of emmers ingedaan. Ook de kleine rubbereendjes mochten vaak van de glijbaan.

Ook allerlei steentjes mogen er van af. De ene rolt wel, en de ander moet flink geholpen worden. Onder luid ‘hoepla!!’ glijden ze naar beneden. Kastanjes en eikels rollen meestal wel goed en die maken daarbij ook nog een leuk geluid. Dit zorgt voor een spel die maar door kan gaan. De kinderen krijgen er geen genoeg van.

Nodig:

Regenpijp
Evt. 2 teilen. Maak hier een gat in en steek de regenpijp erdoor. Dan heb je een opvangbak.